تاثیر تنش شوری حاصل از کلرور سدیم بر روی جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام آفتابگردان در دماهای مختلف

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,319

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_157

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

به منظور بررسی واکنش جوانهزنی و رشد گیاهچه چهار رقم تجاری آفتابگردان بنام های رکورد (آزادگردهافشان)، یوروفلور، آلستار و هایسان 33 (هیبرید) به تنش شوری حاصل از کلرور سدیم در دماهای مختلف، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت فاکتوریل در 3 تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی تبریز در سال 1385 انجام شد. تیمارهای شوری با هدایت الکتریکی 0 (شاهد)، 3، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر و تیمارهای دمایی شامل 20 ،15 ،10 و 25 درجه سانتیگراد بودند. مولفههای اندازهگیری شده در این آزمایش عبارت بودند از: میانگین درصد، سرعت و مدت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت ساقه چه به ریشه چه و ریشه چه به ساقه چه، طول و وزن خشک گیاهچه. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اثر دما بر روی تمامی صفات اندازه گیری شده به غیر از درصد جوانهزنی معنی دار بود. اثر رقم نیز در تمامی صفات اندازه گیری شده معنیدار بود. اثر شوری در تمامی صفات به غیر از درصد جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه معنی دار بود. بررسی اثرات متقابل نشان داد که اغلب صفات تحت تاثیر اثرات متقابل رقم، شوری و دما قرار گرفتند. مقایسه میانگین داده ها حاکی از بیشترین درصد جوانه زنی به ترتیب مربوط به ارقام یوروفلور و رکورد بود. با افزایش دما سرعت جوانه زنی ارقام افزایش یافت و در تمام سطوح دمایی رقم رکورد در کمترین مدت جوانه زد. تاثیر شوری تا 6 دسی زیمنس بر متر بر مدت جوانه زنی این رقم غیر معنی دار بود ولی در شوری 9 دسی زیمنس بر متر جوانه زنی آن به تاخیر افتاد. همچنین این رقم بیشترین رشد ریشه چه، ساقه چه، و گیاهچه را نسبت به سایر ارقام در شرایط آزمایش دارا بود. در مجموع با افزایش شوری میزان رشد کمتر شده و بیشترین تاثیر در سطح 9ds/m بود. همچنین افزایش دما باعث تاثیر هرچه بیشتر شوری در ارقام شد. بهنظر میرسد رقم رکورد تحمل خوبی نسبت به سایر ارقام به تنش شوری از خود نشان میدهد. همبستگی ساده بین صفات نشان داد وزن خشک گیاهچه با صفات طول ساقه چه، طول گیاهچه، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و نسبت ساقه چه به ریشه چه همبستگی مثبت و با صفات مدت جوانه زنی و نسبت ریشه چه به ساقه چه همبستگی منفی داشت.

نویسندگان

حسین زینل زاده تبریزی

دانشگاه آزاد اسلامی تبریز (اعضای باشگاه پژوهشگران جوان)،

احمد رزیبان حقیقی

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی تبریز

مهدی غفاری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

شهرام عزیزی

دانشگاه آزاد اسلامی تبریز (اعضای باشگاه پژوهشگران جوان)،

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • تاجبخش .. م، رشدی. و س، رضادوست. 1379. اثر کلرور ...
  • دوازده امامی. س. و م، شریاری.1381.اثر تنش شوری بر مراحل ...
  • Sharma, DP., KN, Singh., and PS Kumbhare. 2005 _ Response ...
  • SHI, D. and Y. Sheng. 2005. Effect of various salt-alkaline ...
  • In order to study germination and embryo growth of four ...
  • نمایش کامل مراجع