ارزیابی مقاومت ارقام و لاین های گندم هگزاپلوئید نان نسبت به بیماری زنگ زرد در مرحله گیاهچه ای

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,036

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_767

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

زنگ زرد، مهمترین بیماری گندم در سرتاسر جهان است. مطمئن ترین روش جهت کنترل این بیماری، استفاده از ارقام مقاوم می باشد. جهت تهیه ارقام مقاوم به زنگ زرد، آگاهی از میزان و کیفیت بیماریزایی عامل بیماری و خصوصیات مقاومت ارقام مختلف گندم نسبت به بیماری زنگ زرد کاملاً ضروری است. این امر به ترتیب توسط تعیین نژاد عامل بیماری و بررسی میزان مقاومت میزبان در مراحل مختلف رشدی تحقق می یابد. به منظور بررسی و ارزیابی مقاومت نسبت به بیماری زنگ زرد، 72 لاین و رقم گندم به همراه رقم حساس بولانی به عنوان شاهد، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار کشت و در مرحله گیاهچه ای در شرایط گلخانه با نژاد 198E130A+ مورد آزمایش قرار گرفتند. اجزاء مقاومت که شامل تیپ آلودگی و دوره کمون بودند، اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در شرایط این نژاد بین ژنوتیپ های گندم برای هر دو صفت تیپ آلودگی و دوره کمون اختلاف معنی داری وجود دارد. در بررسی مقاومت ارقام در مرحله گیاهچه ای 6/46 % از مواد دارای تیپ آلودگی 9-7، 1/41 % دارای تیپ آلودگی 6-3 و 3/12% دارای تیپ آلودگی 2-0 در مقیاس مک نیل و همکاران (McNeal et al., 1971) بودند. در تجزیه کلاستر لاین ها در 3 گروه قرار گرفتند. لاین ها و ارقام شماره (46-41-40-29-20-18-16-15-3) نسبت به نژاد مورد مطالعه دارای مقاومت کامل بودند، این ارقام دارای ژن های مقاومت از نوع گیاهچه ای می باشند که می توان از آنها به عنوان منابع مقاومت نسبت به این نژاد در برنامه های اصلاحی استفاده نمود. همچنین آنالیزهای آماری نشان داد که بین دو صفت تیپ آلودگی و دوره کمون همبستگی معنی داری وجود دارد.

نویسندگان

علی عمرانی

دانشجوی کارشناسی ارشد

منوچهر خدارحمی

استادیاردانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

فرزاد افشاری

دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • نظری، ک. ترابی، م، دهقان، م.ع، اقنوم، ر، احمدیان مقدم‌، ...
  • Alexopoulos, C .J., and Mims, C. W (1996) Introductory Mycology. ...
  • Jin, Y., Szabo, L, Carson, M (2010) Century-old mystery of ...
  • Johnson, R., Stubbs, R .W., Fuchs, E., and Chambrlain. N.H ...
  • McNeal, F .H., Konzak, _ Smith, E .P., Tate, W ...
  • McIntosh, R. A, Wellings, C. R., and Park, R . ...
  • Zadoks, J. C., Chang, T. T., and Konzak, C. F ...
  • نمایش کامل مراجع