حقارت اندامی

3 اردیبهشت 1402 - خواندن 7 دقیقه - 708 بازدید

ابتدا توجه شما را به چند آمار جلب می نمایم.

تعداد عمل های زیبایی در جهان به نسبت جمعیت جهان ۲/ درصد است.در ایران همین مورد یک درصد است یعنی پنج برابر میانگین جهان .ایران در صدر عمل زیبایی بینی با حدود هفت درصد مقام اول دارد.

ایران از لحاظ مصرف لوازم آرایشی و وارادات بین هفت الی ده کشور اول جهان است.

عمده ی مردم کشور ما چه مرد و چه خانم از یک جای بدنشان رنج می برند .یکی مشکل را در کم پشتی مو می بیند .یکی گیر به بینی می دهد .یکی دنبال مژه و ابروست .دیگری چروک صورت .یکی گریه و زاری به خاطر افتادگی پلک دارد.یکی از رنگ چشم هایش شاکی است.یکی از لاغری می نالد دیگری از چاقی و موارد متعدد دیگری که مبتلا به جامعه ما شده است.چرا ؟

چرا به این نقطه ناجور رسیده ایم؟

برای جواب به اینها پیش درآمدی داشته باشیم به بحث عقده حقارت ،تا زوایای کار بیشتر مشخص گردد.

عقده حقارت یکی از عوامل ایجاد کننده ی مشکلات روانشناختی و شخصیت است.یک احساس بی کفایتی و ناامنی که از نقص جسمی یا روانشناختی واقعی یا خیالی ،سرچشمه می گیرد.البته در زمان معاصر این واژه جای خود را به عزت نفس پایین عوض نموده است.مواقعی که فرد برای خودش ارزش قائل نباشدو توانایی های بالقوه و بالفعل خودش را نادیده و کم بگیرد درگیر عقده حقارت است.

احساس حقارت در همه کودکان موردی طبیعی می باشدچون از همان ابتدا که چشم به جهان می گشایند خود را در مقابل والدین،ضعیف می بینند.اگر کودک در این جهان ایجاد شده در پشت ذهنش نتوانست به این احساس غلبه کند،تبدیل به عقده حقارت می گردد و فرد برای همیشه خود را بی کفایت ،بی خاصیت ،نالایق ،درمانده و...تصور می کند.

در اینجا آلفرد آدلر پدر روانشناسی فردی هرچند احساس حقارت را بهنجار در نظر می گیرد ولی سه دلیل عمده برای عقده حقارت ذکر می کند:

حقارت عضوی یا اندامی

فرد مشکلی در یکی از اندام هایش دارد احتمال دارد با انجام فعالیت هایی در زمینه هایی مثل ورزشی ،اجتماعی،هنری ،علمی و... جبران کند.

زیاد دیده اید که کسانی نابینا هستند حافظ قرآن یا سایر شاهکارهای ادبی و... هستند.یا به مدارج بالای علمی رسیده اند یا هنرمندان قابلی در عرصه های ملی و بین المللی گردیده اند.

اما ماجرا از جای شروع می شود که شخص نتواند با فعالیت در سایر زمینه ها احساس حقارت اندامیش را جبران کند اینجا منجر به عقده حقارت می گردد.شخصی گوشه گیر و منزوی، درمانده و فرومانده در خود خواهد شد.

نازپروردگی

سبک تربیت نازپرورانه والدین،اینکه تمامی خواسته ها و تمایلات کودک بدون حرف و حدیث آماده کنیدکودک خود را پادشاهی تصور می کند که باید در برابر خواسته هایش بدون چون و چرا تسلیم بودچنین که طعم ناکامی را نخواهد چشید و این تجربه ذی قیمت و کاربردی که در طول زندگی به آن نیاز دارد نمی کند. لذا زمانی که با شرایط ناکامی مواجه می شود احساس درماندگی می کند و معمولا این فرد قادر به غلبه نمی باشند و زمینه ی شکل گیری عقده حقارت مهیا می شود.

غفلت و بی توجهی

مورد سوم در جامعه ما بسیار چشمگیر می باشد.

یکی از موارد ایجاد و سرچشمه در سبک فرزند پروری بی توجهانه می باشد.

کودک نیاز به حمایت و امنیت از سوی مراقبان خود دارد.در صورت نادیده گرفته شدن، عدم توجه ،غفلت و طرد از سوی والدین،احساس بی ارزشی در او شکل می گیرد و نمی تواند خود رابرای جنگیدن با ناملایمات و ناکامی های زندگی، قوی و توانمند ببیند و منجر به عقده حقارت در او می گردد.در صورت عدم غلبه بر احساس حقارت فرد دچار نشخوار فکری می شودانگیزه ی فعالیت در او کشته می شود و اگر وضعیت وخیم تر گردد باعث بروز حسادت به دیگران و داغون نمودن و له کردن دیگران برای رسیدن به اهداف خود می شود.

وای به این عقده حقارت

در صورت بروز شکست همیشه دنبال مقصر برای شکست و اشتباهاتش می گردد.

آشیانه ی عقده حقارت در ضمیر ناخودآگاه است و شخص از وجودش بی اطلاع است و رفتارش متاثر از آن است.

بیشتر مواقع فرد از طریق مکانسیم دفاعی سرکوب این مورد را از حیطه آگاهی بیرون می اندازد و احساس به عقده تبدیل می گردد و شخصیت او بر این مدار شکل می گیرد.

این حقارت اندامی در طول زندگی همیشه ممکن ظهور و بروز کند.

نشانه ها 

درگیری با افکار ناراحت کننده 

احساس شرمساری

احساس گناه و خجالت 

کم رویی ،انزوا طلبی ،بدرفتاری 

بروز علایم بیماری یا افسردگی جهت خرید توجه و محبت دیگران

رقابت گریز 

عدم ریسک پذیری

حساسیت به انتقاد و تحسین

و موارد متعدد دیگر

خوب عزیزان حالا که مقدمه ای جهت کنکاش این حقارت دانستیم و ریشه یابی این مورد مهم را متوجه شدیم چیزی که مبتلا به عمده ی مردم کشور ماست حس عدم پذیرش در بیشتر روابط است.

اینکه همسر من این حس امن داشته باشد که همین جور که هست مورد پذیرش من و دوست داشتنی است چرا راغب این شود که خود را تسلیم تیغ جراحی سپارد و با مرگ و زندگی دست و پنجه نرم کند و هزینه های هنگفت زیادی صرف این نقیصه خیالی یا واقعی شود و تبعات متعدد حادث شده.

یاد دارم مرد جوانی که مبتلا به بیماری شده بود و بر اثر این بیماری تمامی موهای بدن او از فرق سر تا کف پا ریخته بود ولی چون مورد پذیرش حقیقی همسر بسیار زیبای خود بود بسیار راحت دوران بیماری را سپری کرد .

جمله ی زیبای همین که هستی دوست دارم و پذیرش واقعی و دست نینداختن اطرافیان ،نخندین به نقص دیگری ،طعنه نزدن و مسخره نکردن دیگران و کمک به مدیریت عواطف باعث 

کمک شایانی جهت اینکه این همه سرمایه ملی صرف جراحی های زیبایی پلاستیک و لوازم آرایشی نگردد.همدیگر را دچار حقارت اندامی نکنیم .لول نگاه خود را ارتقا دهیم توانمندیهای یکدیگر را کشف و بولد کنیم به همدیگر انرژی مثبت دهیم عشق بورزیم .عطر کلام متصاعد کنیم .

پذیرش پیاماحساس حقارتعقده حقارتحقارت اندامیآلفرد آدلر