رابطه بین وزن و نقطه انجماد در مراحل رشدی کفشدوزکCheilomenes sexmaculata Coleoptera: Coccinellidae با تغذیه از تخم شبپره آرد

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 386

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IPCC02_139

تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1397

چکیده مقاله:

کفشدوزک زیگزاگی Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) از عمومیترین کفشدوزک ها به شمار میرود و از مهمترین دشمنان طبیعی پسیل پسته Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hemiptera: Psyllidae) است. برای تعیین نقطه انجماد مراحل مختلف رشدی کفشدوزک، انتهای سنسور دستگاه ثبت کننده دما به وسیله چسب نواری روی بدن حشره ثابت شد و درون دستگاه سرد کننده برای کاهش تدریجی دما قرار گرفت و دما از 20 درجه سلسیوس با سرعت 0/5 درجه سلسیوس بر دقیقه کاهش یافت. کاهش دما به وسیله دستگاه دماپای و نرم افزار رایانه ای کامفورت در فواصل زمانی معین ثبت گردید. در این تحقیق مراحل مختلف رشدی کفشدوزک روی تخم Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) پرورش داده شد و رابطه بین تغییرات وزن لارو ها و نقطه انجماد بدن تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در مراحل مختلف لارو ها با افزایش سن همزمان با اضافه شدن وزن لارو ها میزان نقطه انجماد افزایش مییابد به طوری که لارو سن دو با کمترین وزن 1 میلیگرم دارای پایین ترین نقطه انجماد -20/68 درجه سلیسیوس بود در حالی که در لاروها سن چهار با افزایش حدود هشت برابر وزن لارو ها نقطه انجماد افزایش یافته و به -14/15 درجه سلیسیوس رسید. بالاترین نقطه انجماد با -21/5 درجه سلیسیوس برای شفیره ها ثبت شد . نقطه انجماد بدن حشرات کامل -18/95 درجه سلیسیوس ثبت شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که مقاومترین مرحله رشدی این کفشدوزک نسبت به سرمای محیط است. نتایج این آزمایش در بررسی مقدماتی تحمل سرمایی کفشدوزک زیگزاگی در زمستان و پیشبینی جمعیت آن در سال بعد به عنوان یکی از شکارگران موثر در باغات پسته اهمیت دارد.

نویسندگان

مریم صالحی پورانی

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر عج

حمزه ایزدی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر عج رفسنجان، ایران

کامران مهدیان

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر عج رفسنجان، ایرا

مهدی بصیرت

عضو هیات علمی پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمن تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورز