سال انتشار: 1394
محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت و علوم اجتماعی
کد COI مقاله: ICMSCONF01_168
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 238
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 11 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله لزوم بکارگیری ابزار های هوشمند در شناسایی رفتار مشتریان بانکی
چکیده مقاله:
امروزه تحولات زیاد در صنعت بانکداری باعث شکل گیری رقابت شدیدی در این حوزه شده است و از آنجا که پیشرفت فعالیت های جهانی در حوزه های مجازی و الکترونیکی نیاز به استفاده از این فن آوری در حوزه بانکی و شناسایی و ترغیب مشتریان فعال در این حوزه را امری ضروری نموده است، لازم است بانکها درک بهتری از مشتریان خود داشته باشند. شناخت مشتریان، ایجاد تمایز بین گروه های مختلف مشتریان و رتبه بندی آنها یکی از مسایل مهم در بانک ها و سازمان های مشتری محور است . برای رسیدن به درکی صحیح از مشتریان، سازمان ها نیازمند استهاده از مقیاسی هستند که از طریق آن بتران میزان اهمیت مشتریان مختلف را سنجش نمرد. برای تحقق این منظور طراحی مدلی جهت طبقه بندی مشتریان اجتناب ناپذیر است چرا که بانک ها همواره نگران جذب و نگهداشت بازار سرمایه مشتریان خود هستند. در حال حاضر شناسایی و طبقه بندی مشتریان با استفاده از سیستم های هوشمند بمنظور بهینه سازی و پیش بینی بعنوان یکی از ابزار های پیشرفته در این حوزه کاربرد فراوان دارد. در این مقاله سعی شده است ضمن بیان اهمیت طراحی مدل جهت طبقه بندی مشتریان به بیان مزایای بکار گیری هوش مصنوعی در این عرصه پرداخته و شبکه عصبی را بعنوان موثرترین روش جهت طراحی مدل معرفی نماییم.
کلیدواژه ها:
طبقه بندي مشتريان، شبكه عصبي، داده كاوي
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/514059/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:مهدیان فر، زهرا،1394،لزوم بکارگیری ابزار های هوشمند در شناسایی رفتار مشتریان بانکی،کنفرانس بین المللی مدیریت و علوم اجتماعی،،،https://civilica.com/doc/514059
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، مهدیان فر، زهرا؛ )
برای بار دوم به بعد: (1394، مهدیان فر؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- ارائه یک الگوریتم ترکیبی برای خوشه بندی با استفاده از الگوریتم های فازی و رقابت کشورهای استعماری
- مسیریابی ربات بر پایه الگوریتم هاگ ژنتیک موازی خوشه بندی شده
- کار آفرینی
- الگوریتم های مسیریابی در شبکه های حسگر بی سیم
- شفافیت اطلاعات و علل رد دفاتر حسابداری شرکتها
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- پیش بینی آمادگی به اعتیاد براساس ابراز وجود، کارکرد خانواده و تعهد به مدرسه دردانش آموزان پسر
- مقایسه باورهای فراشناخت، تنظیم هیجانی و کنترل فکر در افراد موفق و ناموفق درترک مت آمفتامین
- اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر نگرانی آسیب شناختی زنان متقاضی طلاق باعلایم اختلال اضطراب فراگیر(GAD)
- تاثیر آموزش گروهی مبتنی بر کیفیت زندگی بر عزت نفس و خودکفایی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد
- اثربخشی آموزش گروهی مدل گاتمن بر کاهش گرایش به طلاق در زنان خیانت دیده
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.