تحلیل اقتصادی روشهای استحصال آب باران برای استفاده در کشاورزی ( مطالعه موردی : ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی خراسان شمالی )

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,658

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IAEC06_061

تاریخ نمایه سازی: 20 بهمن 1386

چکیده مقاله:

کشور ما از مناطق خشک کره زمین است و به جز حاشیه دریای خز و دامنۀ کوه های البرز و زاگرس، اغلب دارای آب و هوای خشک با نزولات آسمانی اندک میباشد . استفاده از آب باران برای تامین آب آشامیدن انسانها و حیوانات و مصارف کشاورزی از قرنها پی ش در مناطق خشک کشور رایج بوده است . بطور کلی مردم خاورمیانه به علت نیاز مبرم به آب همانطور که در سایر رشته های آبیاری از پیشروترین مردم جهان بوده اند ، در استفاده از باران نیز از پیشگامان و مبتکرین محسوب می شده اند . سیتم های سطوح آبگیر باران این یکی از روش های مطرح در بهره برداری از آبهای به حساب نیامده نظیر آبیاری سیلابی، آبیاری با آب شور ، استفاده مجدد از آب و سدهای زیر زمینی می باشد که مدتی است در کشور به فراموشی سپرده شده است . در این روش موضوع تامین ، انتقال و بهره برداری به طور یکجا مورد نظر قرار گرفته و در جهت اهداف مختلف مانند زراعت دیم ، درختکاری و یا جهت تامین آب شرب روستایی قابل استفاده است . با استفاده از این روش می توان آب مورد نیاز مناطقی که زمین کافی به صورت مرتع در اختیار دارند را تامین کرد و یا منابع آبی موجود آن مناطق را بهبود بخشید و در صورتی که بصورت فنی و اقتصادی به مورد اجرا گذاشته شود، ممکن است که بخشی از مشکلات ناشی از کم آبی در بخش کشاورزی و منابع طبیعی مناطق خشک و نیمه خشک کشور بر طرف می گردد . در این مقاله استفاده از سیستم های سطوح آبگیر باران جهت آبیاری تکمیلی کشت دیم برای دو محصول گندم و بادام در ایستگاه تحقیقات سیساب بجنورد ، مورد ارزیابی قرار گرفته است . این منطقه که یکی از قطب های تحقیقات دیم کشور در شرق کشور می باشد، در 35 کیلومتری شهرستان بجنورد و 7 کیلومتری روستای سیساب ، با میانگین بارندگی 271,2 میلیمترواقع شده است . جهت دستیابی به اهداف مورد نظر این تحقیق، با توجه به نیاز آبی گندم دیم و بادام و میزان بارندگی در محل، نمودارهایی برای انتخاب اقتصادی ترین ترکیب ابعاد مخزن، سطح آبگیر و سطح زیر کشت با توجه به ریسک قابل قبول ناشی از کم آبیاری با توجه به نوع پوشش سطح آبگیر ارائه گردیده است

نویسندگان

جواد طباطبایی یزدی

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

کامران داوری

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

یحیی رئوف

کارشناس ارشد آبیاری، مدیر بخش خاک و آب اداره جهاد کشاورزی شهرستان بجنور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • علیزاده، ا. وع. کوچکی، 1365. اصول زراعت در مناطق خشک.انتشارات ...
  • چاووشی، س. 1371. بررسی دو روش ذخیره نزولات آسمانی کنتور ...
  • جهان تیغ، م. 1376. تعیین میزان کارایی متداولترین سیستم های ...
  • سپاسخواه، ع. و ع. ا. کامکار حقیقی، 1367. مطالعه سیستم ...
  • ریحانی، م. 1363، جمع آوری آب باران برای استفاده دام، ...
  • مدیریت و برنامه ریزی کشور، 1382.دستورالعمل تثبیت لایه‌های خاکریز و ...
  • Abu-Zerig, M. 2001. Rainfall harvesting from protected catchment areas, Proc. ...
  • Oweis, T. et al, 2001. Water harvesting, Indigenous Knowledge for ...
  • نمایش کامل مراجع