تمبر به عنوان یک رسانه در ارسال پیام های سیاسی نظام حاکم (بررسی موردی:تمبرهای منتشر شده ایران در خلال سال های 1356 تا 1359)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 867

فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

EPSCONF01_762

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

این مقاله به بررسی نقش تمبر به عنوان یک رسانه در انتشار پیام های سیاسی منطبق با ایدئولوژی های نظام حاکم می پردازد. پیگیری و بیان این موضوع در واقع بدلیل استفاده های سیاسی و بعضا انتشار تمبر به مناسبت های سیاسی در ایران انجام گرفت. افدامی که کاملا می تواند در راستای بسطو گسترش پیام های سیاسی توسط دولت باشد اگرچه امروزه بخش خصوصی نیز می تواند با هماهنگی پست تمبر خود را منتشر کند اما پیام منتشر شده بر روی تمبر در واقع از یک نظام سانسور در دولت گذشته و بعد می تواند مجوز لازم را بگیرد. شاید یکی از اصلی ترین دلایلی که دولت به دانبال انتشار تمبر با پیام های سیاسی خاص است این باشد که تمبر تنها رسانه ای است که مرز نمی شناسد و می تواند براحتی از مرزهای جغرافیایی گذشته و بدست افرادی در دیگر نقاط دنیا برسد ضمن اینکه تمبر به عنوان یک وسیله سرگرمی توسط مجموعه داران بزرگ جمع آوری و در تاریخ ماندگار خواهد شد در حالی که در خصوص نشریان دیگر به دلیل صنعتی شدن تولیدات فرهنگی نسل آینده این گونه تولیدات را به عنوان یادگاری نزد خود نگه نمی دارد. دولت با این اقدام و ماندگار کردن نوع بینش سیاسی خود تلاش دارد روزهای تاریخی از دید خود را مستحکم کرده و به دشمنان و مخالفان خو پیام دهد در این مقاله سعی بر این است که اولا ثابت شود تمبر می تواند به نوعی رسانه و حتی رسانه جمعی تلقی شود . موضوعی که در هیچ یک از متون کتاب های حوزه ارتباطات به آن توجهی نشده است و از سوی دیگر با بررسی نمونه هایی از تمبرهای خاص سیاسی (بین سال های 1356 تا 1359 به عنوان سیاسی ترین سال های قبل و بعد از انقلاب) نشان داده می شود دولت به تمبر به عنوان یک ابزار انتشار دهنده پیام های سیاسی نگاه می کند و تنها جنبه سرگزمی برای آن قائل نیست.

نویسندگان

محمد مهدی فرقانی

استاد دانشگاه علامه طباطبائی

بابک اخوت پور

فوق لیسانس علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی،

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آشنا، حسام‌الدین، مقاله مخاطب‌شناسی رسانه، نشریه پژوهش و سنجش، 1380، ...
  • بریگز، ایسا و برک، پیتر:تاریخ اجتماعی رسانه ها(از گوتنبرگ تا ...
  • دادگران، محمد؛ مبانی ارتباطات جمعی، تهران، مروارید، 1385، چاپ نهم؛09-94 ...
  • رشیدپور، ابراهیم آینه‌های جیبی مک‌لوهان، تهران، سروش، 1354، چاپ اول؛ ...
  • کریمی، سعید؛ رسانه‌ها و راه‌های تقویت مشارکت مردم در صحنه‌های ...
  • کازنو، ژان؛ قدرت تلویزیون، علی اسدی، تهران، امیرکبیر، 1364، چاپ ...
  • گیل، دیوید و آدمز، بریجت: الفبای ارتباطات، رامین کریمیان، 1384، ...
  • مک کوایل، دنیس: درآمدی بر نظریه ارتباطات جمعی، پرویز اجلالی ...
  • مک‌لوهان، مارشال؛ درآمدی بر اثر رسانه‌ها، سعید آذری، تهران، مرکز ...
  • _ 9، 63-22، 42، 52، 53، 1 08 ...
  • نمایش کامل مراجع