بررسی مقایسه تصفیه فیزیکی و شیمیایی روغن زیتون

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,774

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI21_599

تاریخ نمایه سازی: 4 اسفند 1392

چکیده مقاله:

زیتون با نام علمی (Olea europaea) شامل تقریباً 20 گونه درختان کوچک از خانواده Oleaceae بوده و یک میوه مناطق مدیترانه ای است که عمدتاً به دلیل روغن آن کشت می شود . میوه این گیاه یک شفت (میوه) می باشد. معروف ترین گونه شناخته شده این گیاه زیتون اروپایی نام دارد Olea europaea که از دوران باستان برای تهیه روغن زیتون و نیز برای خوردن خود میوه آن کاربرد داشته است. در سال های اخیر تحقیقات انجام گرفته در زمینه فواید تغذیه ای این روغن باعث افزایش تمایل مردم نسبت به مصرف و در نتیجه رشد تولید این محصول در ایران و جهان گردیده است . روغن زیتون (از خمیر زیتون بدون اعمال حرارت حاصل می شود که کاملاً خوراکی و رنگ آن زرد متمایل به سبز است) به عنوان یک محصول طبیعی از نظر کمی و کیفی بر اساس نوع و روش روغن کشی، رسیدگی میوه، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی دارای ترکیبات متغیری خواهد بود. اما به طور کلی در روغن زیتون ترکیبات گلیسیریدی روغنی ، هیدروکربن ها، توکرفرول ها، الکل ها، استرول، ترکیبات معطر و اجزای متعدد دیگری وجود دارند. اغلب این ترکیبات دارای خواص بیولوژیکی گوناگونی هستند. در بین اجزای تشکیل دهنده ی روغن زیتون اسیدهای چرب اولئیک، لینولئیک و پالمتیک از نظر کمی بالاترین درصد را دارا هستند. مقدار زیاد اسید اولئیک نه تنها تأثیر زیادی در طعم روغن دارد، بلکه منبع ایده آلی برای تولید انرژی و عامل جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی می باشد. وجود اسید چرب ضروری لینولئیک در روغن زیتون متناسب با میزانی است که باید در غذای روزانه وجود داشته باشد. بالا بودن مقدار ویتامین E و رنگدانه های کاروتنوییدی روغن زیتون و نسبت مناسب اسیدهای چرب غیر اشباع به اسیدهای چرب اشباع، در پایداری این روغن بسیار موثر است. تصفیه روغن زیتون در مورد روغن های با اسیدیته بالا و خصوصیات حسی نامطلوب به کار می رود . گرچه فرایند تصفیه به دو صورت فیزیکی و شیمیایی انجام می گیرد، تصفیه فیزیکی با توجه به فواید فراوان نسبت به تصفیه شیمیایی ارجحیت دارد .افت تصفیه ای کمتر، بازده بالاتر، مصرف مواد شیمیایی پایین تر و فاضلاب بسیار کمتر با توجه به مقادیر بالای اسید چرب آزاد در روغن خام از مهم ترین فواید این روش تصفیه ای می باشد و از این رو در سال های اخیر بیشتر کارخانجات تصفیه روغن تمایل به جایگزین کردن روش تصفیه شیمیایی با روش تصفیه فیزیکی نشان داده اند.

نویسندگان

میلاد حیاتی زیدانلو

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - پروانه، ویدا . 1377 .کنترل کیفی و آزمایش های ...
  • رنجزاد، ژیلا . 1387 .روغن زیتون، معاونت غذا و دارو ...
  • Shahidi, F., Bailey's Industrial Oil And Fat Products, John Wiley ...
  • Gunstone, F.D., Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and ...
  • نمایش کامل مراجع