مروری بر کاربرد میکروارگانیسم ها برای حذف مایکوتوکسین های تولید شده در مواد غذایی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 748

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI26_544

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1398

چکیده مقاله:

پیشینه و اهمیت موضوع: مایکوتوکسین ها متابولیت های ثانویه سمی و سرطانزا هستند که توسط برخی قارچ هانظیر آسپرژیلوسفلاوس و آسپرژیلوسپارازیتیکوس ایجاد میشوند. آلودگی مواد غذایی با مایکوتوکسین ها یک مشکلجدی برای سلامت انسان و دام است. مصرف اغذیه آلوده به مایکوتوکسین ها به عنوان یکی از عوامل بروز سرطان هایکبد و کلیه در انسان و حیوان ارزیابی شده است. شایع ترین مایکوتوکسین افلاتوکسین می باشد که از عوامل ایجادکننده ناهنجاری های مادرزادی و کارسینوژنی است. از آنجایی که آلودگی مواد غذایی با مایکوتوکسین ها کیفیت موادغذایی را تهدید می کند، شناخت روش های سم زدایی مایکوتوکسین ها به منظور کاهش آلودگی برای بالا بردن سطحایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی اهمیت قابل توجهی می تواند داشته باشد. روش های سم زدایی و کاهش میزانمایکوتوکسین ها در مواد غذایی را میتوان به سه گروه: فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تقسیم نمود. استفاده ازمیکروارگانیسم ها جهت حذف مایکوتوکسین ها در مواد غذایی از روش های بیولوژیکی می باشد. روشهای بیولوژیکیرویکردی نسبتا جدید برای سم زدایی محسوب می شود، این روش نه تنها تاثیر مضری بر ارزش غذایی ندارد بلکهروشی کارآمد و سازگار با محیط زیست است. روش انجام کار: بررسی حاضر خلاصه ای جامع در مورد کاربرد برخیمیکروارگانیسم ها برای حذف مایکوتوکسین ها در مواد غذایی ارائه میدهد. مقالات مرتبط با موضوع در پایگاه هایاطلاعاتی Science Direc ، googl scholar و ELSEVIER از سال 2010 تا 2018 و با استفاده از کلید واژه هایمیکروارگانیسم، غذا، مایکوتوکسین و سم زدایی جمع آوری شده است. نتایج: بر طبق نتایج تحقیقات انجام شده دراین زمینه، افلاتوکسین شایع ترین سم ایجاد شده در مواد غذایی می باشد. تاکنون سم زدایی روی مواد غذایی از جملهپسته، تخم مرغ، نان، محصولات لبنی به خصوص ماست، شیر و دوغ انجام شده است. برخی میکروارگانیسم ها از جملهلاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و باسیلوس سوبتلیس قابلیت سم زدایی خوبی را در مواد غذاییآلوده به مایکوتوکسین نشان دادهاند. نتیجه گیری کلی: مایکوتوکسین ها به دلیل اثرات سرطان زا و جهش زایی، برایسلامت انسان بسیار خطرناک هستند، بنابراین بکارگیری روشهای موثر سم زدایی مایکوتوکسین ها در انواع مختلفمواد غذایی از نقطه نظر ایمنی و سلامت غذا در جایگاه ویژهای برخوردار است. با توجه به مطالعات انجام شده استفادهاز برخی میکروارگانیسم ها می تواند راهکار مفیدی برای سم زدایی مواد غذایی آلوده به مایکوتوکسین باشد.

نویسندگان

آناهیتا حسین پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران