مقایسه مصرف مواد غذایی در دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی با استانداردها در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 1397

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 779

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MSEMSMED13_100

تاریخ نمایه سازی: 29 تیر 1398

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: تغذیه کافی و مناسب نقش قابل توجهی در زندگی افراد دارد و عدم توجه به آن در تمامی مراحل زندگی خصوصا در دوران جوانی، اثرات سوئی بر زندگی انسان می گذارد. همچنین بررسی وضعیت تغذیه در گروه های جمعیتی یک ابزار و معیار کاربردی در ارزیابی سلامت فرد و جامعه است. لذا با توجه به مطالب فوق این مطالعه جهت بررسی و مقایسه مصرف انرژی و مواد مغذی دریافتی روزانه در دانشجویان خوابگاهی و غیرخوابگاهی با استانداردهای تغذیه ای در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان طراحی گردید. مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی و براساس سایر بررسی های مشابه 332 دانشجو شامل170 دختر و 162پسر به شکل تصادفی از دو جمعیت دانشجویی خوابگاهی و غیرخوابگاهی براساس معیارهای ورود و خروج مطالعه در سال 1397 انتخاب شدند. پس از ثبت مشخصات عمومی نمونه ها جهت تعیین بررسی مصرف مواد غذایی از پرسشنامه یادآمد خوراک دو روزه استفاده شد. جهت آتالیز مواد غذایی مصرفی از نرم افزار Food processor Nutrition 4 (N4) استفاده شد. آنالیز آماری داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار Spss ورژن 16 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری میانگین و انحراف معیار و T-test استفاده شد. P<0.05 به عنوان تفاوت معنی دار در نظرگرفته شد. یافته ها: تحقیق نشان داد73.8% از افراد شرکت کننده در مطالعه BMI طبیعی داشتند. میانگین و انحراف معیار انرژی دریافتی روزانه به ترتیب در دو گروه دانشجویان خوابگاهی دختر: 1863.25±277.35 و پسر: 1888.73±370.01 و همچنین غیرخوابگاهی دختر: 1807.09±323.69 و پسر: 1941.30±315.86 کیلوکالری در روز بود. درصد کم گزارش دهی در دو گروه افراد خوابگاهی و غیرخوابگاهی به ترتیب 48.7% و 56.6% بوده است. درصد تامین انرژی روزانه از درشت مغذی ها شامل کربوهیدرات ها و پروتئین ها و چربی ها در افراد مورد مطالعه41.8% ، %20 و38.2 % بود. مقادیر دریافتی ریز مغذی ها در مقایسه با مقادیر RDA ویتامین ها شامل Vit A(61%)، Vit E(92%)،Vit D(95%) ،Vit B1(7%) ،Vit B2(23%)،Vit B3(11%) ،Vit B6(37%) ،Vit C(48%) ،Vit B9(91%) و نیز مواد معدنی شامل Ca(63%)، P(9%)، Fe(25%)، Zn(53%) کمبود دریافت داشته اند. نتیجه گیری: با توجه به یافته های موجود در خصوص مقایسه دریافت انرژی و مواد مغذی در دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی تقریبا وضعیت قابل قبولی را نشان داده اما عدم تعادل در تامین انرژی روزانه از درشت مغذی ها وجود داشته که در دانشجویان خوابگاهی بیشتر مشاهده شد. همچنین تفاوت معنی داری در خصوص دریافت ربزمغذی ها شامل ویتامین ها و مواد معدنی در مقایسه با استانداردهای توصیه شده خوراکی ها مانندRDA ,DRI در دو گروه مورد مطالعه مشاهده شد که لزوم اجرای برنامه های حمایتی و تغذیه ای را در افراد آسیب پذیر فوق مورد تاکید قرار میدهد.

کلیدواژه ها:

وضعیت تغدیه ای ، انرژی و مواد مغذی دریافتی ، مقادیر توصیه شده مواد خوراکی

نویسندگان

مطهره میر

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

منصور کرجی بانی

گروه تغذیه و صنایع غذایی ، مرکز تحقیقات ارتقائ سلامت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ،دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، ایران.

فرزانه منتظری فر

گروه تغذیه و صنایع غذایی ، مرکز تحقیقات بارداری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، ،دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، ایران.

علیرضا داشی پور

گروه تغذیه و صنایع غذایی ،دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، ایران