سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: TTC15_196
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 306
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 19 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله توسعه یک روش فراابتکاری جهت حل مسائل مکان یابی بهینه پایانه های ترکیبی حمل و نقل باری با درنظرگرفتن ارزش زمانی کالا
چکیده مقاله:
مکان یابی بهینه پایانه های ترکیبی از مسائل مهم انتخاب مسیر حمل و نقل ترکیبی جاده-ریل کالا و رقابت پذیری آن با حمل و نقل تمام جاده ای می باشد. هر کدام از سیستم های حمل و نقلی جاده یا ریل دارای مزایا و اشکالاتیبوده که بسته به شرایط و دلایل گوناگون، انتخاب آن ها صورت می گیرند. با توجه به اینکه حمل و نقل پایدار و سبز یکی از مسایل مهم روز دنیا است و افزایش سود و رضایتمندی مشتریان یکی از معیارهای مهم شرکت هایکارگزاری حمل و نقل می باشد، از این رو می بایست با توجه به شاخص هایی همچون زمان و هزینه جهت تصمیم گیری بهترین جواب نزدیک به بهینه ظرفیت و تعداد پایانه ها که نقطه اتصال دو مد ریلی و جاده ای است، اقدامکرد. در این تحقیق جهت حل مسئله مکان یابی بهینه پایانه ها، یک روش فرا ابتکاری پیشنهاد شد که در زمان کم بهحل بهتری برسد روش کار بدین صورت بوده است که برای زوج نقاط مبدا و مقصد و میزان تقاضا، مسیرهای ترکیبی تخصیص یابند که با توجه به ظرفیت پایانه ها و ارزش زمانی هر کالا در زمان مناسب کالاهای مورد تقاضارا در بهترین شرایط زمانی و هزینه ای به مقصد برسانند که با توجه به ظرفیت پایانه ها و هزینه های ثابت پایانه ها، در شبکه باز یا بسته شدند و در نهایت تقاضای باقی مانده یا دارای ارزش زمانی بالا در صورت عدم وجود ظرفیتپایانه ها، مسیر ترکیبی یا هزینه بالای آن از طریق تک وجهی حمل تخصیص داده شد. در پایان تحلیل حساسیت انجام شد، و جواب های حل فراابتکاری با حل دقیق مقایسه شد و به صورت کمی دارای همگونی بیشتری بودند.
کلیدواژه ها:
مکان یابی پایانه ها، حمل و نقل ترکیبی بار، پیمایش گراف، الگوریتم تپه نوردی
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/558513/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:حسامی، علی و افندی زاده، شهریار و سیدحسینی، سیدمحمد،1394،توسعه یک روش فراابتکاری جهت حل مسائل مکان یابی بهینه پایانه های ترکیبی حمل و نقل باری با درنظرگرفتن ارزش زمانی کالا،پانزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک،تهران،،،https://civilica.com/doc/558513
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، حسامی، علی؛ شهریار افندی زاده و سیدمحمد سیدحسینی)
برای بار دوم به بعد: (1394، حسامی؛ افندی زاده و سیدحسینی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- شبیه سازی حمل و بار در ایران با رویکرد فعالیت مبنا
- مروری بر مسائل مسیریابی وسایل نقلیه دوسطحی، وابسته به زمان
- شناسایی تاثیر تغییر نرخ ارز بر متغییرهای کلان اقتصاد ایران با رویکرد پویایی سیستم
- برنامه ریزی تامین ، تولید و توزیع زنجیره تامین مواد غذایی(مطالعه موردی فست فود زنجیره ای باگرو)
- ارایه روش تحلیل وضع موجود حمل و نقل بار و کالا در شهرهای کشور واولویت بندی راهکارهای ساماندهی آن (مطالعه موردی: کلانشهر مشهد)
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- مقایسه بازتاب نور خورشید از سطح لایه های آسفالتی رنگی با استفاده ازآزمایش میدانی
- بررسی آزمایشگاهی اثر نفوذ رواناب در عملکرد بستر ماسه ای روسازی آسفالت متخلخل
- ارزیابی اثر بارگذاری دینامیکی بر ضرایب شدت تنش روسازی آسفالتی ترک خورده با استفاده از المان محدود
- مطالعه خصوصیات مخلوطهای آسفالتی دارای قیر معدنی و زایکوترم
- تاثیر نانو لوله های کربنی بر روی قیرهای تولیدی شرکت نفت پاسارگاد
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.