سال انتشار: 1395
کد COI مقاله: MMAT02_010
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 210
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 6 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله طراحی تجهیزات مکانیکی بارویکرد استقلال معلولین درانتقال ازویلچر به خودروی شخصی
چکیده مقاله:
معلولیت هاوناتوانی های جسمی یکی ازمسائل اجتناب ناپذیرجوامع بشری می باشد سازگارکردن محیطهای شهری و وسایل حمل ونقل باوضعیت خاص معلولین به عنوان یک وظیفه مهم متوجه متخصصین و مسئولان می باشد طراحان محیطهای شهری و سیستم های حمل ونقل باید امکانات و شرایط خاصی را برای معلولین طراحی کنند که زندگی روزمره آنها را تسهیل کرده و و مشارکت درفعالیت های اجتماعی این قشر ازجامعه را افزایش داده و وابستگی آنها را به دیگران به حداقل برساند این تحقیق به بررسی برخی ازمشکلات معلولین تحت عنوان انتقال معلولین ازویلچر به خودروی شخصی بدون کمک دیگران و همچنین اشغال فضایی ازداخل خودرو توسط ویلچر می پردازد طراحی های گرافیکی به کمک نرم افزار شبیه سازی Solidworks صورت گرفت و سپس بررسی ابعاد تجهیزات جانبی نصب شده برروی خودروی ملی سمند و تعیین جنس آن به کمک فرمولهای طراحی محاسبه گردید از4طرح پیشنهادی اولیه بابررسیهای به عمل امده طرح نهایی که شامل صندلی متحرک و بازور مکاترونیکی بود برگزیده شد درمحاسبات انجام شده بادرنظر گرفتن بیشینه وزن معلول و وزن استاندارد ویلچر تنشها و خیزها محاسبه و باحدمجاز استاندارد آن مقایسه شدند که این مقادیر دربازه قابل قبولی ازنظر طراحی قرارداشتند
کلیدواژه ها:
طراحي، ويلچر ، خودرو ، معلولين ، ساليدورك
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/554379/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:صفری، حبیب الله و حقیقی رهورد، مسعود و سلیمی، حمیدرضا و علی یاری، مجتبی،1395،طراحی تجهیزات مکانیکی بارویکرد استقلال معلولین درانتقال ازویلچر به خودروی شخصی،دومین کنفرانس ملی مکانیک - مواد و فناوری های پیشرفته،اسفراین،،،https://civilica.com/doc/554379
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، صفری، حبیب الله؛ مسعود حقیقی رهورد و حمیدرضا سلیمی و مجتبی علی یاری)
برای بار دوم به بعد: (1395، صفری؛ حقیقی رهورد و سلیمی و علی یاری)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- طراحی و ساخت ویلچر با قابلیت گذر از مانع
- شبیه سازی رفتار استنت های نایتینولی برای کاربرد در آیورت سینه ای بخش دوم: تاثیر پارامترهای هندسی
- بررسی مکانیکی روند بازسازی استخوان به وسیله هیدروکسی آپاتیت و گرافت استخوانی
- مدل سازی دینامیکی بازوی رباتیک 7 درجه آزادی
- شخصی سازی نقشه های شبکه حمل و نقل شهری برای معلولین
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بهینه سازی استوانه كامپوزیتی تحت اثر ارتعاش تصادفی
- ریز ربات های هوایی تكبال الهام گرفته شده از طبیعت
- مدل سازی و پیش بینی رفتار سیلان آلیاژ Mg-4Sn در تغییر شكل گرم توسط روش های شبكه مصنوعی و منطق فازی
- تشخیص و جبران سازی عیب در ربات های صنعتی مبتنی بر پایش وضعیت
- بررسی تاثیر هندسه بر توزیع تنش و ضریب شدت تنش یك صفحه با ترك لبه ای
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.