بررسی تحمل به سرما در ژرم پلاسم عدس . ( Lens culinaris Medik) جهت کاشت در مناطق کوهستانی ایران

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 848

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_160

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

به منظور بررسی تحمل به سرما در ژرم پلاسم عدس و انتخاب ارقام مناسب جهت کشت در نقاط کوهستانی ایران آزمایشی در سال زراعی 81-1380 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. در این آزمایش 220 ژنوتیپ عدس به همراه چهار رقم رایج به عنوان شاهد شامل رقم های زیبا، کوهین قزوین، کالپوش شاهرود و رباط در چهار تاریخ کاشت ] پنج مهر، بیست وپنج مهر، پنج آبان ( کاشت پاییزه ) و بیست و هفت اسفند ( کاشت بهاره [ در قالب طرح مقدماتی مقایسه عملکرد ( آگمنت ) مورد بررسی قرار گرفتند. بقاء زمستانه ژنوتیپ های عدس تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفت. بیشترین درصد بقاء در کاشت اول و کمترین آن در کاشت سوم مشاهده شد. در کاشت اول 53/2درصد نمونه ها از نظر درجه تحمل به سرما، بسیار متحمل بودند، در حالیکه در کاشت دوم و سوم درصد نمونه های بسیار متحمل به سرما به ترتیب به 12/3 و 5 درصد کاهش پیدا کرد. دوره رشد رویشی ژنوتیپ های عدس در کاشت های پاییزه بیش از 2/5 برابر این دوره در گیاهان کاشت بهاره بود و در نتیجه رشد اجزاء رویشی در این گیاهان بهتر از گیاهان کاشت بهاره شد. تعداد غلاف در گیاه در کاشت اول بیش از هشت برابر کاشت بهاره بود و لذا سبب بهبود عملکرد گیاهان در این تاریخ کاشت شد، به نحوی که عملکرد گیاهان در کاشت اول ( 185 گرم بر متر مربع ) بیش از شش برابر آن در گیاهان کاشت چهارم" بهاره (30 گرم بر متر مربع ) گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که در میان ژنوتیپ های عدس از نظر تحمل به سرما تنوع ژنتیکی گسترده ای وجود دارد و علاوه بر این کاشت پاییزه عدس در شرایط آزمایش سبب بهبود عملکرد آن نسبت به کاشت بهاره گردیده است.

نویسندگان

سیدسعید حجت

پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • باقری، ع. نظامی، ا. و م، سلطانی. (1379). اصلاح حبوبات ...
  • میرمحمدی میبدی، ع. (1379). جنبه های فیزیولوژی وبهنژادی تنش های ...
  • _ 29 و30 آبان 1384 - _ دانشگاه فردوسی مشهد ...
  • _ Goodrich. (1991). Variability in lentil growth habi. Crop Science ...
  • Erskine, W., F. J. Muehlbaure, and R. W. Short. (1990). ...
  • نمایش کامل مراجع