ارزیابی میزان خوشه ای بودن توزیع جغرافیایی بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) با استفاده از تابع Ripley's K و شبیه سازی مونت کارلو در GIS (ممنطقه مورد مطالعه استان چهار محال و بختیاری)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,039

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NIHR02_003

تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1393

چکیده مقاله:

مالتیپل اسکروزیس (MS) یک بیماری نورولوژیکی مزمن سیستم اعصاب مرکزی می باشد که بوسیله التهاب، دیمیلینه شدن و آسیب اکسونی مشخص می شود این مطالعه با هدف آگاهی کلی از الگوی انتشار جغرافیایی این بیماری در استان چهار محال و بختیاری طراحی شد. روش بررسی (مواد و روشها ) : براى شناسایى و تشخیص الگوهاى مکانى بیماری MS در استان چهار محال و بختیاری از تابع Ripley’s K و شبیه سازی مونت کارلو در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر ، با توجه به فاکتورهای تشخیصی MC Donald WI، تمامی بیمارانی که به طور قطعی در گروه تشخیصی مالتیپل اسکلروزیس قرار می گرفتند، می باشند.که در این میان تعداد 479 بیمار بین سالهای 1371 تا پایان سال 1390 که ساکن استان چهار محال و بختیاری و در بیمارستانهای استان بستری بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و تابع Ripley’s K تبدیل یافته برای موارد بیماری در محدوده ی مرز استان چهار محال و بختیاری اجرا گردید . در این پژوهش برای محاسبه تابع Ripley’s K از نرم افزار ArcGIS استفاده گردید. نرم افزار مذکور قابلیت شبیه سازی مونت کارلو را دارد و به کاربر اجازه میدهد با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو نقاط تصادفی در منطقه مورد مطالعه ایجاد کند . در اینتحقیق برای رفع اثر حاشیه ای که به علت کمبود تعداد موارد بیماری در نزدیکی مرز استان رخ می دهد، از روش تصحیح اثر حاشیه ای رایپلی (Ripley's edge correction formula) استفاده گردید. یافته ها (نتایج) : برای رسیدن به ضریب اطمینان 90 %به تعداد 9 بار شبیه سازی صورت گرفت. و تابع Ripley's K به ازای هر شبیه سازی تصادفی اجرا شد و برای هر فاصله (d)، مقدار ماکزیمم تابع K انتخاب شد. . آنالیز فوق در در محیط نرم افزار Arc GIS ورژن 9/3 شرکت esri صورت گرفت. در نمودار آنایز تابع K، الگوی مکانی تصادفی مورد انتظار، ObservedK الگوی مکانی مشاهدات، LWConfEnv حد پائین مونت کارلو و HiConfEnv حد بالای مونت کارلو می باشد . منحنی الگوی مکانی مشاهده شده بالاتر از منحنی الگوی مکانی تصادفی مورد انتظار قرار گرفت. نتیجه گیری : با توجه به ا ینکه تابع Ripley’s K با فاصله به نسبت زیادی بالاتر از حدود مونت کارلو قرار گرفت، الگوی پراکنش بیماران MS در استان به شدت خوشه ای است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

رضا رئیسی

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، گروه سنجش از دور و GIS، یزد، ایران

جلال کرمی

دکتری GIS، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

علی سرکارگر اردکانی

دکتری سنجش از دور، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین

اصغر بیاتی

دکتری تخصصی مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :