مدل سازی پویای مصرف آب شهری و مدیریت عرضه و تقاضا در استان کرمان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 116

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WSD-11-3_010

تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1403

چکیده مقاله:

استان کرمان در دسته مناطق خشک قرار دارد و حجم سفره های آب زیرزمینی آن در سال های گذشته، روند نزولی داشته و ادامه این وضعیت، پیامدهای ناگواری به دنبال خواهد داشت. هدف از پژوهش حاضر، مدل سازی مصرف آب شهری در استان کرمان با روش پویایی سیستم در نرم افزار Vensim PLE+ و بررسی تاثیر مدیریت عرضه و تقاضا در حفظ منابع آبی است. برای مدل سازی با روش پویایی سیستم، ابتدا متغیرهای مدل، نوع آن ها و روابط بین آن ها مشخص شد و رابطه ریاضی هر یک بهدست آمد. نتایج مدل سازی نشان داد اختلاف عرضه و تقاضای آب شهری، در سال های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰، حداکثر ۶۱ میلیون مترمکعب بوده است. در ادامه، سیاست های مدیریت مصرف آب بررسی و شبیه سازی شد. سیاست ها شامل «تغذیه مصنوعی آبخوان ها»، «جداسازی آب شرب از آب غیرشرب»، «مدیریت تلفات شبکه آب رسانی»، «کنترل قیمت یارانه ای آب» و «کنترل الگوی مصارف خانگی» بود. نتایج شبیه سازی نشان داد «تغذیه مصنوعی آبخوان ها به عنوان موثرترین راهکار، می تواند وضعیت منابع آبی استان را به بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعب در سال برساند. همچنین در این پژوهش نشان داده شد با مدل سازی یک سیستم پیچیده مانند مصرف آب شهری؛ درک مدل، شناسایی متغیرهای بحرانی و آزمایش راهکارها ساده تر می شود و پویایی سیستم به عنوان یک ابزار مدیریتی مفید برای تصمیم گیران عمل می کند.

نویسندگان

سید حامد موسوی راد

گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

امیررضا ترابی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

سید مرتضی موسوی راد

گروه پژوهشی محیطزیست، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :