تاثیر ابعاد سرشت بر اختلال اضطراب فراگیر، وحشت زدگی و وسواس اجباری: با واسطه گری حساسیت انزجاری در دانشجویان دانشگاه ارومیه
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 314
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_KRAP-24-2_009
تاریخ نمایه سازی: 3 مهر 1402
چکیده مقاله:
فرض بر این است که ابعاد سرشت و حساسیت انزجاری در تعامل با یکدیگر به اختلال اضطراب فراگیر، اختلالپانیک و اختلال وسواسی اجباری منجر میشوند. برخلاف اهمیت این مدل، پژوهشهایکافی برای ارزیابی تجربی آن انجام نشده است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر ابعاد سرشت بر اختلال اضطراب فراگیر، اختلال پانیک و اختلال وسواسی اجباری با واسطهگری حساسیت انزجاری در دانشجویان دانشگاه ارومیه انجام شده است. طرح پژوهشحاضر توصیفی و از نوع همبستگی است؛ برای این منظور ۳۷۷ نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه با استفاده از نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند و به پرسشنامههای سرشت و منش کلونینجر(TCI-۱۲۵, ۱۹۹۴)، مقیاس حساسیت انزجاری(DSS, ۱۹۹۴)، پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر(GADQ-IV,۲۰۰۶)، پرسشنامه بازنگریشده وسواسی اجباری(OCI-R, ۲۰۰۲) و پرسشنامه اختلال وحشت زدگی لیبوییتز (LPI, ۱۹۸۴) پاسخ دادند. تحلیلدادهها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. همچنین برای طبقه بندی، پردازش، تحلیل دادهها و بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخصهای برازندگی نشان داد که مدل فرضی، با مدل اندازه گیری برازش دارد( ۹۷/۰= CFI،۹۳/۰=NFI، ۰۶۵/۰=RMSEA). نتایج پژوهش حاکی از آن بود که ابعادسرشت بر اختلال اضطراب فراگیر، اختلال پانیک، اختلال وسواسی اجباری در سطح ۰۰۱/۰P< تاثیر معناداری دارد و همچنین نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد سرشت با واسطه گری حساسیت انزجاری بر اختلال اضطراب فراگیر، اختلال وحشت زدگی و اختلال وسواسی اجباری در سطح ۰۰۱/۰P< تاثیر معناداری دارد. یافتههای پژوهش در کنار حمایت از مدل فرضی برای اختلال اضطراب فراگیر، اختلال وسواسی اجباری و اختلال وحشتزدگی، الگوی مناسبی برای سببشناسی این اختلالات نشان میدهد و میتواند به نقش انزجار در اختلالات اضطرابی و بهبود مداخلات شناختی رفتاری مرتبط با آن کمک کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سعید اسدنیا
دانشجوی دکتری تخصصی روان شناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه تبریز، ایران
مجید محمود علیلو
استاد، گروه روا نشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
منصور بیرامی
استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
عباس بخشی پور رودسری
استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :