استفاده از مدل ریاضی گمپرتز برای تخمین پارامترهای رشد جوجه های گوشتی تغذیه شده با مقادیر مختلف دانه شاهدانه (Cannabis sativa L.) و مقایسه آن با شبکه عصبی مصنوعی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 246
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-13-35_003
تاریخ نمایه سازی: 3 مرداد 1401
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: این آزمایش به منظور بررسی اثر مصرف سطوح مختلف جیره ای دانه شاهدانه (Cannabis sativa L.) بر پارامترهای رشد جوجه های گوشتی برآورد شده توسط مدل ریاضی گمپرتز و شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این پژوهش از ۱۹۲ قطعه جوجه خروس یک روزه (Ross ۳۰۸) با چهار تیمار جیره ای شاهد (فاقد شاهدانه)، ۲/۵ درصد، ۵ درصد و ۷/۵ درصد شاهدانه در چهار تکرار (هرتکرار شامل ۱۲ قطعه جوجه) در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. در طول دوره پرورش جوجه ها به آب و خوراک دسترسی آزاد داشتند. برای ارزیابی پارامترهای رشد، وزن تجمعی بدن پرندگان با مدل گمپرتز برازش شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که سطوح مختلف دانه شاهدانه اثر معنی داری بر پارامترهای رشد در جوجه های گوشتی نداشت. نرخ رشد در هفته های اول تا پنجم دوره پرورش جوجه های گوشتی به طور معنی داری تحت تاثیر افزودن جیرهای دانه شاهدانه قرار گرفت. نتایج مقایسه شاخص های نکوئی مدلها نشان داد که مدل غیرخطی گمپرتز با داشتن ضریب تعیین بالاتر و میانگین مربعات خطا، میانگین انحراف مطلق، میانگین درصد خطای مطلق و اریبی کمتر در مقایسه با شبکه عصبی مصنوعی، برآورد بهتری از وزن جوجه های گوشتی دارد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که سطوح مختلف جیرهای دانه شاهدانه اثر معنی داری بر فراسنجه های رشد جوجه های گوشتی شامل ضریب رشد نسبی، وزن زنده در زمان بلوغ، نقطه عطف منحنی رشد و وزن بدن در زمان نقطه عطف منحنی رشد نداشت. نرخ رشد در هفته های اول تا پنجم دوره پرورش جوجه های گوشتی به طور معنی داری تحت تاثیر افزودن جیرهای دانه شاهدانه قرار گرفت. از طرفی نتایج این تحقیق حاکی از این بود که مدل گمپرتز توانست وزن ۴۲ روزگی جوجه های گوشتی را با دقت بیشتری در مقایسه با مدل شبکه عصبی مصنوعی برآورد کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم میردریکوندی
Department of Animal Sciences, Agriculture Faculty, Lorestan University, Iran
محمد محمودی
Department of Animal Sciences, Agriculture Faculty, Urmia University, Iran
پرویز فرهومند
Department of Animal Sciences, Agriculture Faculty, Urmia University, Iran
عباس مسعودی
Department of Animal Sciences, Agriculture Faculty, Lorestan University, Iran
محسن امیدی
Department of Animal Sciences, Agriculture Faculty, Lorestan University, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :