A Computational Model of Creative Mental Imagery Inspired by Islamic Philosophy
محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 18، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 308
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-18-3_001
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400
چکیده مقاله:
هدف: «تصور» چند شکل می تواند داشته باشد؟ به خاطرآوری تصاویری که قبلا دیده شده ؛ انتزاع یک تصویر از روی همه ی تصاویری که از یک مفهوم در ذهن وجود دارد؛ ایجاد یک تصویر جدید با استفاده از تصاویر دیده شده ی قبلی برای مفهومی که به ازای آن تصویری در ذهن وجود ندارد؟ منظور ما از تصور خلاق، نوع آخر است.
روش: مدل سازی محاسباتی تصور به عنوان یک فرایند شناختی به توصیف دقیق ساختارها (به عنوان جنبه های ایستا) و فرایندها (به عنوان جنبه های پویا) می پردازد و آن را در قالب الگوریتم ها برنامه هایی مبتنی بر علوم و فن آ وری کامپیوتر توصیف می کند. در این پژوهش سعی شده تا فرایند تصور خلاق انسان با استفاده از فلسفه ی اسلامی توضیح داده شده و بر مبنای آن یک الگوریتم قابل اجرا در رایانه ارائه شود.
یافته ها: طبق فلسفه ی اسلامی، متخیله قوه ای است که با ترکیب و یا تجزیه ی تصاویر و معانی موجود در خیال و حافظه، عمل تصور خلاق را شکل می دهد. نقش متخیله ی را می توان با یک الگوریتم چندمرحله ای احتمالاتی مدل کرد. به عنوان نمونه، مسیر اجرای الگوریتم پیشنهادی برای تصور مفهوم جدید به وسیله ی«درخت دارای چشم و دهان» نشان داده شده است. این مدل رایانشی قادر است تصاویری را تولید کند که انسان با استفاده از تصاویر دیده شده ی قبلی برای این مفهوم جدید خلق می کند.
نتیجه گیری: خلق تصویر جدید با ترکیب اجزای پایه (صور و معانی) صورت می گیرد ، بنابراین برای مدل سازی تصور خلاق می بایست به دو جنبه ی اساسی توجه داشت: اول، بازنمایی مناسب صور و معانی؛ دوم ، کشف و مدل سازی فرایندهای ذهنی برای ترکیب این اجزا.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طیبه رفیعی آتانی
Artificial Intelligence, Iran University of Science and Technology, Tehran, Tehran, Iran.
مژده هاشمی نمین
Iran University of Science and Technology, Tehran, Iran.
محمدرضا جاهد مطلق
Iran University of Science and Technology, Tehran, Iran.
بهروز مینا یی بیدگلی
Iran University of Science and Technology, Tehran, Iran.