شبیه سازی خودهمبسته جریان حوضه آبریز زرینه رود با استفاده از روش تجزیه پروکراستس و مدل های شبکه عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبان
محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 6، شماره: 4
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 156
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WSRCJ-6-4_009
تاریخ نمایه سازی: 4 آبان 1400
چکیده مقاله:
پیشبینی جریان رودخانهها در حوضههای آبریز نقش مهمی در بهرهبرداری و مدیریت صحیح منابع آبی دارد. تعیین نوع و تعداد ورودی مدلهای تخمینگر، یکی از مهمترین مراحل در پیشبینی جریان رودخانهها میباشد. بنابراین از روش تجزیه پروکراستس (PA) برای تعیین تعداد ورودیهای موثر استفاده شده است. در این تحقیق پیشبینی جریان با استفاده از دادههای جریان ماهانه ایستگاههای آبسنجی صفاخانه و سنته انجام گرفته است. مدل شبکه عصبی مصنوعی (MLP) و مدل ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای پیشبینی جریان مورد استفاده قرار گرفتهاند. بهترین تخمین جریان با استفاده از مدلهای MLP و PA-MLP در ایستگاه آبسنجی صفاخانه بهترتیب با RMSE برابر با (m۳/s) ۶۸/۵ و (m۳/s) ۸۵/۴ و CC برابر با ۷۳/۰ و ۷۸/۰ و در ایستگاه آبسنجی سنته بهترتیب با RMSE برابر با (m۳/s) ۴۴/۶ و (m۳/s) ۳۶/۶ و CC برابر با ۷۸/۰ و ۷۹/۰ انجام شده است. مدل PA-SVM نیز بهترتیب با RMSE و CC برابر با (m۳/s) ۴۵/۵ و ۷۳/۰ در دوره صحتسنجی نتایج بهتری را نسبت مدل SVM در تخمین جریان ایستگاه آبسنجی صفاخانه داشته است. همچنین نتایج نشان داد که مدلهای SVM و PA-SVM جریان ایستگاه سنته را با RMSE بهترتیب برابر با (m۳/s) ۸۵/۶ و (m۳/s) ۰۳/۷ تخمین زدهاند. در حالت کلی نتایج نشان داد که روش تجزیه پروکراستس میتواند بهعنوان یکی از روش های کارآمد و مناسب جهت تعیین تعداد ورودی موثر مورد استفاده قرار گیرد. مقایسه نتایج مدلهای MLP و SVM نیز نشان داد که مدل MLP از دقت بیشتری نسبت به مدل SVM برخوردار است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بهروز سبحانی
دانشیار گروه جغراقیا دانشگاه محقق اردبیلی
محمد عیسی زاده
دانشجوی دکتری دانشگاه تبریز
منیر شیرزاد
دانشجوی ارشد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :