بررسی امکان استفاده از خاک فسفات به جای کود فسفاته در زراعت کلزا درمنطقه دزفول

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,493

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_009

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

فسفر بعد از ازت عنصر غذایی مورد نیاز گیاه است گرچه میزان فسفر مورد نیاز گیاه در مقایسه با مقدار عناصر اصلی کم است با این حال این عنصر جزء عناصر پر نیاز محسوب می شود. فسفر در کلیه فرآیندهای بیوشیمیایی، ترکیبات انرژی زا و مکانیسمهای انتقال انرژی گیاه دخالت دارد. همچنین فسفر در تشکیل بذر نقش اساسی داشته و به مقدار زیاد در بذر و میوه یافت می شود. فسفر برای رشد مناسب کلزامورد نیاز است. معمولا در مقایسه با غلات، کلزا مقدار بیشتری فسفر جذب می کند. آزمون خاک بهترین روش برای تشخیص کمبود فسفر است. کود فسفره مورد نیاز کلزا در یک خاک لومی رسی با 36 درصد رس و 8 تا 11 میلی گرم در کیلوگرم فسفر قابل جذب حدود 80 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل در هکتار می باشد. خاک فسفات (آپاتیت) ماده خام اصلی برای تولید تمام کودهای فسفاته می باشد که هم اکنون در داخل کشور از معادن آسفوردی یزد استخراج می گردد. در حالت عادی فسفر قابل جذب در این ماده زیاد نیست ولی نتایج تحقیقات انجام شده توسط محققان مختلف نشان داده است که می توان با اعمال تدابیر و روشهای علمی، قابلیت جذب فسفر را در این ماده افزایش و آن را جایگزین قسمتی از کودهای فسفره وارداتی نمود. با جایگزینی این کودها به جای کودهای فسفاته وارداتی، از طریفی ایجاد اشتغال و نیز باعث صرفه جویی ارزی و خود کفایی در کشور خواهد شد. نکته قابل توجه در این میان پایین بودن میزان کادمیم در خاک فسفات تولید داخل است. کادمیم یکی از فلزات سنگین است که برای گیاهان و حیوانات سمی است و در پیکره موجودات زنده ، فعالیت آنزیمی بدن را مختل می کند. یکی از منابع اصلی آلودگی گیاهان و خاکها نیز مصرف کودهای فسفاته بامیزان کادمیم بالا می باشد. حد مجاز این عنصر در کودهای فسفره بخ وسیله موسسه تحقیقات خاک و آب 25 میلی گرم درکیلوگرم تعیین شده است. از مخلوط کردن خاک فسفات با گوگرد و باکتریهای تیوباسیلوس ، یک کود فسفری به نام بیوفسفات تولید می کنند که اثر آن معادل کود سوپر فسفات می باشد.

نویسندگان

سعید سلیم پور

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی سفی آباد - دزفول

کاظم خاوازی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

اکبر گندمکار

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - سالاردینی، ع.ا. 1371. حاصل خیزی خاک. موسسه انتشارات و ...
  • سلیم پور، س.، ک. میرزاشاهی.، ع. دریاشناس.، م. ج. ملکوتی ...
  • ملکوتی، م.ج. 1378. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه ...
  • ملکوتی، م.ج.، م.ترابی و س.ج.طباطبایی. 1379. اثرات سوء کادمیم و ...
  • Chien, S.H. 2001. IFDC of modified phospate rock products, International ...
  • Chien, S.H., F. Adams, F.E. Khasawneh and K. Henao. 1987. ...
  • Rosa , M.C., J.J. Muchovej and V.H. Alvarez. 1989. Temporal ...
  • نمایش کامل مراجع