حفاظت از زیستگاه ها و مدیریت اکوسیستم های تالابی با شناخت تنوع گونه ای پرندگان آبزی وکنار آبچر در آنها به عنوان یکی از سلسله مراتب مهم تنوع زیستی (مطالعه موردی تالاب شیرین سو)

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,944

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BIODIVERSITY01_041

تاریخ نمایه سازی: 1 آبان 1389

چکیده مقاله:

تنوع زیستی اصطلاحی است که از دهه 1980 برای بیان گوناگونی و غنای گونه های موجود در کره زمین در نظر گرفته شده است تنوع زیستی به منظور نشان دادن درجه تنوع طبیعت به کاربرده می شود، همچنین می توان گفت تنوع زیستی در هر منطقه کلید پایداری و سلامت محیط زیست طبیعی آن منطقه محسوب می شود. تنوع زیستی از نظر سلسله مراتب ساختار زیستی از نظر فنی در 3 طبقه ژن، گونه، بوم سازگان قرار می گیرد. برخلاف رشد روز افزون علم و آگاهی های جوامع بشری نسبت به شناخت و اهمیت محیط های طبعی، تالاب ها هنوز کمتر مورد توجه و درک واقعی قرار گرفته اند و شناخت عمیق از اهمیت، کارکرد و حساسیت این زیستگاه های حیاتی و متنوع بسیار اندک است، تالاب ها از جمله مهمترن عرصه های زیست در جهان می باشند که به دلیل تنوع زیستی منحصر به فرد، نقش کنترلی در سیستم های هیدرولوژیک، حجم زیست توده تولید، تعدیل درجه حرارت، کنترل بیولوژیک امراض و بیماری ها، تامین کننده زیستگاه حیات وحش و آبزیان، نقش ارتباطی و حملو نقل، تامین کننده آب برای کشاورزی، اهمیت های چند جانبه توریستی و تفرجی، ارزش های بیشمار علمی، پژوهشی و زیباشناختی دارند. اهمیت و ارزش یک تالاب با توجه به موجودیت و تقشی که در حیات اجتماعی- اقتصادی، فرهنگی، کشاورزی و سیاسی جامعه دارد و تاثیر آن بر حیات چرخه اکولوژیکی امری مشهود است. حفاظت از تنوع زیستی تالاب ها در حفظ، بقاء و عملکردهای مشهود و نامشهود تالاب و حمایت از ادامه چرخه اکولوژیک آن اهمیت بسزایی دارد. امروزه با توجه به روند صنعتی شدن و گسترش آلودگی ها میزان تخریب زیستگاه و کاهش تنوع زیستی افزایش یافته است. اهمیت شناسایی تنوع زیستی بر کیفیت حفاظت و مدیریت تالاب های می افزاید. استان همدان در غرب کشور، به علت قرار گیری در مسیر مهاجرت به عنوان کریدور ارتباطی زیستی محسوب گردیده و تالاب های این استان هر ساله شاهد حضور جمعیت های بسیار زیاد پرندگان مهاجر آبزی وکنار آبزی است. یکی از این بوم سازگان های شاخص آبی در استان همدان تالاب شیرین سو در شهرستان کبودر آهنگ است. تحقیق حاضر در زمستان و پاییز سال 1389 به منطور شناسایی تنوع گونه ای و تراکم پرندگان آبزی، کنار آبزی و خشکزی به عنوان یکی از سلسله مراتب تنوع زیستی تالاب شیرین سو انجام شد، از آنجایی که این تالاب مکانی به جهت منبع تغذیه ، پناهگاه و زیستگاه جوجه آوری، توقف و زمستان گذرانی پرندگان است با شناختن این تالاب و غنای گونه ای پرندگان آبزی و کنار آبچر آن می توانیم گونه های این تالاب بی بدیل را شناخته و در جهت حفظ تالاب و به طبع آن حفظ تنوع گونه ای پرندگان آن بکوشیم.

نویسندگان

سجاد آستانی

مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و عضو باشگاه پژوهشگ

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :