عوامل تاثیرگذار بر قصد استفاده کشاورزان از زنبور براکون در مبارزه با آفت کرم هلیوتیس (.Heliothis spp)گوجه فرنگی در شهرستان طارم
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 602
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IAEEJ-15-2_012
تاریخ نمایه سازی: 7 اردیبهشت 1399
چکیده مقاله:
هدف اصلی این تحقیق توصیفی- همبستگی توسعه یک الگوی تئوریکی برای بررسی عوامل تاثیرگذار بر استفاده کشاورزان از زنبور براکوندرمبارزهبا آفت کرم هلیوتیس گوجه فرنگی بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود. جامعه آماری این تحقیق ۱۶۶۶ نفر از تولیدکنندگان گوجه فرنگی در شهرستان طارم در استان زنجان بودند که ۳۳۰ نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای برای انجام تحقیق انتخاب شد.برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارداستفاده گردید. روایی صوری پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. روایی سازه (دامنه مقادیر بارهای عاملی از ۰/۵۸ تا ۰/۹۴ و میانگین واریانس استخراج شده از ۰/۵۲۴ الی ۰/۶۷۷) و پایایی ترکیبی (دامنه مقادیر از ۰/۷۶۶ تا ۰/۸۵۷) ابزار تحقیق نیز از طریق برآورد مدل اندازه گیری و پس از انجام اصلاحات لازم به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تجربی تحقیق نشان داد که مولفه های اصلی مدل پایه نظریه رفتار برنامه ریزی شده شامل نگرش، هنجارهای اجتماعی، کنترل رفتاری درک شده و خودکارآمدی اثر مثبت و معنی داری بر قصد استفاده از زنبور براکون داشتند و حدود ۵۱ درصد از واریانس آن را تبیین کردند. افزون بر این، پس از وارد کردن متغیر هنجارهای اخلاقی به عنوان متغیر اضافی پیشبینی کننده قصد در مدل توسعه یافته نظریه رفتار برنامه ریزی شده، قدرت تبینی-پیش بین کنندگی مدل در حدود هفت درصد افزایش یافت. نتایج این مطالعه نه تنها شواهد تجربی بیشتری را برای پردازش شناختی قصد استفاده کشاورزان از روش های کنترل بیولوژیک ارائه می دهد، بلکه اطلاعات مفیدی را برای تدوین مداخلات مرتبط برای ترویج استفاده از شیوه های پاک/ سبز برای کنترل آفات فراهم می نماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیلا صفا
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
روح اله رضائی
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
نفیسه صلاحی مقدم
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، دانشگاه زنجان. زنجان، ایران.
مصطفی کرباسیون
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :