تعیین تازگی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمال در طی دوره نگهداری در یخچال با استفاده از سامانه غیر مخرب تلفیقی امواج فراصوت، سنجش مقاومت الکتریکی و رنگ سنجی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 575

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCAMEM12_245

تاریخ نمایه سازی: 7 فروردین 1399

چکیده مقاله:

فیله ماهی محصولی حساس به فساد است که بررسی کیفیت و بهداشت آن ضروری است. بسیاری از روش های تعیین کیفیت و تازگی ماهی بر پایه آزمون های مخرب و وقت گیر بوده و نیاز به نیروی کار زیاد و آماده کردن مقادیر زیادی نمونه دارند. در این پژوهش توانایی سامانه غیرمخرب تلفیقی هوشمند امواج فراصوت، سنجش مقاومت الکتریکی و رنگ سنجی به منظور نظارت بر تازگی فیله ماهی قزل آلا در دمای یخچال ارزیابی شد. به این منظور نمونه فیله های مورد نظر طی دوره نگهداری به مدت 12 روز در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. همزمان آزمایش های فزیکی، شیمیایی و حسی روی فیله ها انجام شد و نهایتا عملکرد روش های شبکه عصبی و درخت تصمیم در تعیین تازگی ماهی مورد مقایسه قرار گرفتند. در هریک از مدل ها خصوصیات فیزیکی به عنوان ورودی و روزهای نگهداری به عنوان خروجی در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین دقت طبقه بندی (100%) و کمترین مقدار خطا (حدود صفر) مربوط به عملکرد درخت تصمیم بود. استفاده از سامانه غیرمخرب تلفیقی ارائه شده در این پژوهش نیازی به آماده سازی نمونه نداشته، دقیق و نسبتا ارزان است و می تواند به صورت غیرتخریبی و با سرعت زیاد در طی فرآیند مواد غذایی و شیلاتی در تعیین تازگی آنها به کار برده شود.

نویسندگان

حسن صفی یاری

دانشجوی دکتری، بخش مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شیراز

سیدمهدی نصیری

دانشیار، بخش مهندسی بیوسیستم و گروه پژوهشی فرآوری آبزیان، دانشگاه شیراز

محمود ناصری

دانشیار، بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه شیراز

مرضیه موسوی نسب

استاد، بخش علوم و صنایع غذایی و گروه پژوهشی فرآوری آبزیان، دانشگاه شیراز

عبدالعباس جعفری

دانشیار، بخش مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شیراز

محمدامین ره نورد

دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شیراز