ارزیابی هیبریدهای امیدبخش آفتابگردان از نظر عملکرد دانه و روغن در منطقه اصفهان

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 836

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_183

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

تعداد 13 هیبرید امید بخش آفتابگردان به همراه هیبریدهای آذرگل، آلستار و هایسان- 33 به عنوان شاهد در این مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند تا از نظر عملکرد دانه و روغن و زودرسی هیبریدهای برتر شناسایی شوند. به این منظور 16 هیبرید مورد نظر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار از نظر صفات دوره رشد، ارتفاع بوته، زاویه خمش، قطر طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و درصد روغن دانه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان مطالعه گردیدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که هیبریدهای مورد بررسی از نظر کلیه صفات بجز قطر طبق در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیداری داشتند. مقایسه میانگین صفات بین شاهد و هیبریدها نشان داد که سه هیبرید از بین 13 هیبرید مورد مطالعه دارای طول دوره رشدی کوتاهتر نسبت به زودرسترین هیبرید شاهد آلستار بودند. تعدادی از هیبریدها تفاوت معنیداری را از نظر عملکرد دانه و وزن هزار دانه با ژنوتیپ های آذرگل و آلستار نشان نداده و دارای عملکرد بالایی بودند. هیبرید شماره 12 (Cms-522/2* Rn1-4) با دارا بودن 44/7درصد روغن نسبت به آذرگل با 42/8 درصد بیشترین مقدار این صفت را نشان داد. نتایج تجزیه خوشهای نشان داد که هیبرید شماره 11 حاصل از تلاقی Cms-19* Rn1-149 بهترین هیبرید از نظر عملکرد دانه و روغن در بین هیبریدهای مورد بررسی و در شرایط اصفهان بود و پس از آن هیبریدهای گروه های اول و دوم قرار داشتند. اگرچه همچنان بیشترین عملکرد دانه در آذرگل و هایسون مشاهده گردید اما تفاوت بین آنها و هیبرید 11 معنی دار نبود. از نظر صفت زودرسی اگرچه برخی از هیبریدها زودرستر از آلستار به عنوان یک هیبرید زودرس بودند، اما از نظر عملکرد دانه و روغن حد قابل قبولی را نشان ندادند، بنابراین نمی توانند قابل توصیه باشند. نتایج تجزیه عاملها سه عامل مختلف مرتبط با فنولوژیک گیاه، درصد روغن و عملکرد دانه را شناسایی کرد که می توان از طریق بار عاملی آنها هیبریدهای با بیشترین درصد روغن و عملکرد دانه و دوره رشدی را شناسایی کرد.

نویسندگان

محمدرضا شهسواری

هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

مریم گل آبادی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان،

زهرا عباسی

دانشجوی دکترای دانشگاه صنعتی اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خدابنده، ا. 189. گزارش سالیانه آفتابگردان. موسسه تحقیقات و تهیه ...
  • عرشی، ی. 73 -1362. گزارشهای پژوهشی آفتابگردان. موسسه تحقیقات و ...
  • Canadian Food Inspection Agency. 2005. The biology of Helianthus anuus ...
  • Carter, J.F. 1994. Sunflower science and technology. American Society of ...
  • Luciano, A.M., L. Kinman and J.D. Smith. 1965. Heritability of ...
  • Razi, H. and M.T. Assad. 1999. Comparison of selection criteria ...
  • نمایش کامل مراجع