استویا، اثرات آن بر سلامتی و خاصیت آنتی اکسیدانی آن

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 956

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CCNS01_012

تاریخ نمایه سازی: 11 آذر 1398

چکیده مقاله:

بیان مساله: استویا )Stevia rebaudiana Bertoni( نوعی گیاه علفی چند ساله بوده که از زمانهای قدیم و در سراسر جهان، برای اهداف مختلف مورداستفاده قرار میگرفته است. استویا به سبب خاصیت آنتی اکسیدانی و داشتن کالری بسیارکم و به سبب مقاومت زیاد آن نسبت به حرارت و قابلیت شیرین کنندگی زیاد آن نسبت به ساکاروز، پتانسیل بالایی به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در رژیم غذایی انسان داشته و خواص درمانی و قابلیت استفاده از آن در صنایع دارویی، نیز مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش: بررسی مروری مطالعات پیشین بر اساس گیاه استویا، اثرات آن بر سلامتی و خواص آنتی اکسیدانی آن انجام شد.روش و چگونگی انجام پژوهش: در این مطالعه از روش گردآوری کتابخانه ای، جستجو در متون مختلف و مقالات علمی معتبر استفاده شده است. یافته ها و نتیجه گیری: استویا می تواند به سبب خاصیت دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی طبیعی، کالری کم، خاصیت شیرین کنندگی زیاد و عدم جذب یا جذب بسیار کم در سیستم گوارش انسان نقش موثری به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در رژیم غذایی انسان و صنایع دارویی و غذایی ایفا کند. همچنین طی مطالعات عصاره گیاه استویا، اثرات ضدویروسی، ضد میکروبی، ضد انگلی، ضد باکتریایی، ضد توموری و قابلیت بسیار موثر در پیشگیری بیماری دیابت به عنوان یک شیرین کننده طبیعی بدون کالری مشاهده شده است. خاصیت شیرین کنندگی گیاه استویا بیشتر به خاطر گلیکوزید های موجود در آن از جمله استویوزاید و ربادیوزاید A است که قدرت شیرین کنندگی به مقدار 300 برابر بیشتر از ساکارز به آن می دهند. در عصاره استویا، کربوهیدرات ها، اسیدهای آمینه، مواد معدنی، لیپیدها و ویتامین ها یافت می شوند که هر کدام از این عناصر خواص ویژه خود را دارند. مطالعات مختلف قابلیت آنتی اکسیدانی این گیاه را تایید نموده اند و بیانگر این بوده اند که فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره برگ استویا مربوط به پاکسازی الکترونهای رادیکال آزاد و سوپر اکسیدها است.

نویسندگان

جواد یغموریان خوجینی

دانشجوی کارشناسی زیست شناسی سلولی و مولکولی، گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی و میکروبیولوژی، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

سیدمرتضی جوادی راد

استادیار گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی و میکروبیولوژی، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

نگار خلیلی

دانشجوی کارشناسی زیست فناوری، گروه زیست فناوری، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا تهران، تهران، ایران