علل ظهور و تکوین گروه های تکفیری در جهان اسلام؛ از تقابل زندگی قبیله ای با مدنیت تا تقابل سنت با مدرنیته؛ مطالعه موردی؛ خوارج و داعش
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 398
فایل این مقاله در 29 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QPSS-6-23_008
تاریخ نمایه سازی: 10 تیر 1398
چکیده مقاله:
جهاناسلامدردهه هایاخیربیشازهرزماندیگریبارشداندیشه هایتکفیریمواجهاست. وهابیتدرعربستان،سپاهصحابهدرپاکستان،القاعدهوداعشدربخش هایزیادیازخاورمیانهظهورکردهاست. یافته هایاینپژوهشنشانمی دهندکهگروه هایتکفیریپدیدهنوظهورینبودهودرواقعامتدادفکریوزمینه ایخوارجهستند. جهاناسلامازنخستیندهه هایپیدایشبهسهجریانکلیاهلسنت،شیعهوخوارجتقسیمشدواینتقسیم بندیکلانهنوزصادقاست. گروه هایتکفیریهمبهلحاظاصولفکریوهمبهلحاظزمینه هاوبسترهایپیدایشبهخوارجشباهتدارند. تکفیرگستردهدیگران،بی توجهیبهمقتضیاتزمانومقاومتدربرابرتکثروتغییر،نص گراییافراطیوعدمتوجهبهعقل گرایی،خشونتونگاهانحصاریبهتوحید؛برخیازمواردتشابهدراصولفکریورفتاریاست. افولسنتقبیله ای،واکنشبهتعددوتکثرقرائت هاازاسلامومقاومتدربرابرمدنیتنوظهوراسلامیمهمترینبسترهایپیدایشخوارجهستند. بهنظرمی رسدظهورداعشنیز،واکنشیسختبههجومدنیایمدرنوافولزندگیسنتیمی باشد؛دراینپژوهشازنگاهتاریخی - تحلیلیوروشمقایسه ایاستفادهشدهوازچارچوبهویتمقاومتوبنیادگراییامانوئلکاستلزبهرهنظریبردهشدهاست.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمید نساج
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
نصیبه عبدی پور
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی
پرویز جمشیدی مهر
دانشجوی دکترای علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :