سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: CAUM01_1722
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 129
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 9 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله معرفی و ارزیابی شاخص های عملکرد ایمنی جانشین تصادفات در کشورهای جهان
چکیده مقاله:
موضوع مقاله حاضر، معرفی و ارزیابی شاخص های عملکرد ایمنی جانشین تصادفات در راه های بین شهری است. برای ارزیابی ایمنی، به صورت معمول شاخص هایی مانند تعداد تصادفات و هزینه های اجتمایی ناشی از آن را در نظر می گیرند، در صورتی که این شاخص ها معمولا کنترل کننده و تاثیرگذار بر ایمنی نیستند و در بعضی مواقع ممکن است این اطلاعات برای منطقه مورد مطالعه موجود نباشد. بنابراین شاخص های ایمنی دیگری برای نظارت و کنترل ایمنی لازم است که به آن ها شاخص های جانشین تصادفات گفته می شود. ارزیابی شاخص های جانشین تصادفات در راه های بین شهری در برخی از کشورها انجام شده است، اما در کشور ایران تاکنون مشاهده نشده است. این شاخص ها را می توان در چهار دسته شاخص های عملکردی راننده، راه، وسیله نقلیه و شاخص های امداد و نجات دسته بندی نمود. در این مقاله منابع علمی مختلف در زمینه شاخص های جانشین ایمنی مرور شده اند و شاخص های پرتکرار در منابع شناسایی شده اند. از جمله مهم ترین شاخص های معرفی شده شاخص های میزان مصرف الکل، میزان استفاده از کمربند ایمنی و کلاه ایمنی، سرعت، درصد راه های جداشده، درصد راه های با شیب طولی غیر مجاز، تعداد خودروهای معاینه فنی شده و زمان پاسخ مراکز درمانی به آسیب دیدگان است. در جهان به منظور کاهش تلفات ناشی از تصادفات احداث جاده ها و خودروهای ایمن تر، آگاه سازی مردم و بهبود مدیریت و قوانین جاده ای به ارزیابی این شاخص ها پرداخته شده است. قوانینی که میزان غلظت الکل را برای رانندگان تازه کار و جوان کمتراز 0.02 گرم بر دسی لیتر محدود می کند بین 4 تا 24٪ تصادفات مربوط به جوانان را کاهش می دهد. استفاده از کمربند ایمنی ریسک فوت سرنشینان جلو را 40 تا 50٪ کاهش می دهد. این میزان برای سرنشینان عقب 25 تا 75٪ است. تصویب قوانین اجباری استفاده از کلاه ایمنی موتورسواران در انواع راه ها، ایجاد سیستم های جمع آوری اطلاعات مربوط به میزان استفاده از کلاه ایمنی از جمله اقدامات در راستای افزایش ایمنی موتورسواران است.
کلیدواژه ها:
تصادفات، شاخص ، جانشين تصادفات، عملكرد ايمني
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/847591/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:قاسم آقایی، علی و حق شناس، حسین و ابطحی، سید مهدی،1397،معرفی و ارزیابی شاخص های عملکرد ایمنی جانشین تصادفات در کشورهای جهان،کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران،تهران،،،https://civilica.com/doc/847591
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، قاسم آقایی، علی؛ حسین حق شناس و سید مهدی ابطحی)
برای بار دوم به بعد: (1397، قاسم آقایی؛ حق شناس و ابطحی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- ارائه برنامه کامپیوتری جهت تحلیل و طراحی دیوار حائل
- بررسی تغییر مکان دیوارحائل انعطاف پذیرباتوجه به نیروی زلزله و تعیین زلزله غالب
- بررسی عددی پایداری شیروانی سدخاکی بوستان درمرحله ساخت با استفاده از روش المان های محدود با نرم افزار PLAXIS
- بررسی پارامتری اثر زلزله روی دیوار حائل انعطاف پذیر بتنی
- دلایل عدم تبعیت رانندگان از مقررات تجهیزات مهندسی ترافیک در مشهد
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی اصول معماری و طراحی سبز و کاربست آن در کلان شهر مشهد
- مروری بر تحلیل و طراحی دیوار برشی فولادی با روش PFI
- مولفه های موثر بر طراحی مجتمع اقامتی تجاری با رویکرد معماری سبز
- بررسی بهترین روش مدیریت پروژه در ساختمان های سبز
- موقعیت یابی تجهیزات در محیط اینترنت اشیا از طریق WiFi وتراشه ESP ۸۲66
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.