سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: CAUM01_1674
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 126
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 15 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله ساخت مدل انتخاب وسیله سفر دانشجویان (مطالعه موردی: پردیس دانشگاه مشهد)
چکیده مقاله:
امروزه توجه به اصول توسعه پایدار و اهمیت حمل و نقل که از منابع مهم صرف منابع تجدیدناپذیر انرژی و نیز آلایندگی محیط زیست است، موجب توسعه حمل و نقل پایدار شده است. بیشتر دانشگاه های بزرگ دنیا به طور دوره ای مطالعاتی در زمینه وسیله سفر دانشگاهیان انجام داده و بر مبنای نتایج حاصل، سیاست هایی همراستا با اهداف حمل و نقل پایدار پیشنهاد می نمایند. پژوهش حاضر با درک اهمیت مساله و با توجه به انجام مطالعات مشابه در کشورهای توسعه یافته و شروع تحرکاتی در کشورهای در حال توسعه در سال های اخیر، تلاش نموده به عنوان یکی از اولین مطالعات این حوزه در کشور به شناسایی رفتار انتخاب وسیله دانشجویان پرداخته و با شناخت عوامل موثر بر این انتخاب سیاست هایی متناسب، در راستای کاهش استفاده از خودرو شخصی و افزایش استفاده از شیوه های سفر دوست دار محیط زیست و سلامت افراد، پیشنهاد نماید. داده های مورد استفاده در این پژوهش با پرسشگری از 400 دانشجوی پردیس دانشگاه مشهد به شیوه آنلاین به دست آمد و انتخاب وسیله دانشجویان با مدل لوجیت چندگانه مدل گردید. سن، جنسیت، محل سکونت، دسترسی به خودرو شخصی، بعد خانوار، طول سفر و ساعت انجام سفر از جمله عوامل اثرگذار بر انتخاب وسیله سفر دانشجویان هستند. ویژگی های محیطی مانند ایمنی محیط، حجم ترافیک، شرایط جوی، وضعیت پارکینگ ها، دسترسی به ایستگاه های وسایل حمل ونقل همگانی و برخی ویژگی های شیوه های جایگزین از قبیل ساعات ارایه خدمات و ازدحام داخل وسایل همگانی موثر شناخته شدند. نگرش های فردی شامل تاثیر استفاده از برخی شیوه های سفر بر جایگاه اجتماعی افراد و تمایل به استفاده از وقت در طول مسیر برای انجام کارهای شخصی نیز از عوامل موثر شناسایی شدند. در انتها بر مبنای این نتایج برای تشویق دانشجویان به کاهش استفاده از وسایل نقلیه شخصی، سیاست های مدیریتی تقاضای حمل ونقل در جهت بهبود شرایط ترافیکی در محدوده و داخل پردیس دانشگاه و نیز کاهش آلودگی هوای شهرها و مصرف سوخت، پیشنهاد گردید.
کلیدواژه ها:
مدل انتخاب، مدل لوجيت چندگانه، شيوه سفر، دانشجويان، سياست هاي مديريت تقاضا
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/847543/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:اسعدی، مهرناز و شاهنگیان، ریحانه سادات،1397،ساخت مدل انتخاب وسیله سفر دانشجویان (مطالعه موردی: پردیس دانشگاه مشهد)،کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران،تهران،،،https://civilica.com/doc/847543
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، اسعدی، مهرناز؛ ریحانه سادات شاهنگیان)
برای بار دوم به بعد: (1397، اسعدی؛ شاهنگیان)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی تاثیر هدف سفر در انتخاب مد حمل و نقل، مطالعه موردی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- ارزیابی معیارهای کارایی سیستم دوچرخه های اشتراکی در سفرهای درون شهری
- تحلیل و ارزیابی معیارهای شخصیتی و رفتاری استفاده کنندگان بزرگسال از دوچرخه سواری در کلان شهرها (مطالعه موردی: منطقه 14 شهرداری تهران)
- ارزیابی و اولویت بندی معیارهای اقتصادی- اجتماعی و سیستم های حمل و نقل عمومی در کلانشهر تبریز با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی
- ارزیابی سیستم دوچرخه های اشتراکی در کلان شهرها با استفاده از تحلیل سلسله مراتبیAHP -مطالعه موردی: شهر مشهد
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- نقش مهندسی ارزش در پروژه های زیربنایی به روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: پروژه های راه آهن تهران - شمال)
- نشانگرهای زیستی و کاربردهای آنها
- مقاوم سازی تیر های بتنی با استفاده از الیاف کامپوزیتی FRP
- معرفی روش های محاسبات Carbon Capture در اکوسیستم های آب های شور
- مروری بر روش های اندازه گیری ترسیب کربن: اکوسیستم های آب های شور
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.