تحلیلی بر وضعیت تاب آوری کالبدی- محیطی محلات شهری در سکونتگاه های بافت فرسوده در مواجه با سوانح طبیعی (زلزله) (مورد مطالعه: اسلامشهر)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 785

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CCIVIL04_101

تاریخ نمایه سازی: 3 اردیبهشت 1398

چکیده مقاله:

تاب آوری در برابر بحران ها یکی از مفاهیم بسیار مهم نظری و کاربردی در مدیریت بحران در سال های اخیر بوده است. امروزه تحلیل و افزایش تاب آوری نسبت به سوانح طبیعی به حوزه ای مهم و گسترده تبدیل شده است به طوری که در حال حاضر از حرکت همزمان و متقابل توسعه پایدار و مدیریت سوانح به سمت افزایش تاب آوری بحث می شود. بر این اساس، تحلیل و افزایش تاب آوری سیستم های انسانی و محیطی در برابر سوانح طبیعی در مسیر نیل به آرمان توسعه پایدار از اهمیت ویژه ای برخودار شده است. هدف این پژوهش اندازه گیری میزان تاب آوری در ابعاد اجتماعی، کالبدی به منظور مقابله با اثرات سوانح طبیعی (زلزله) در شهر اسلامشهر و تبیین عملی نقش تاب آوری و یا تقویت تاب آوری موجود است. این مفهوم به طرز گسترده ای در مورد جوامع تاب آور بکار گرفته شده است. محققان تلاش کرده اند تا ویژگی های جوامع تاب آور را شناسایی و راهبردهای ایجاد این جوامع را معرفی نمایند. پس باتوجه به اهمیت موضوع هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل بر مولفه های تاب آوری محلات مسکونی همجوار با صنایع در شهر اسلامشهر با روش توصیفی- تحلیلی می باشد برای رسیدن به این هدف ابتدا به مفهوم تاب آوری و مولفه های آن پرداخته و سپس اصول های حاکم بر تاب آوری شهری بررسی شد و در نهایت به پیشنهادات پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان داد تاب آوری در برابر زلزله یکی از مفاهیم بسیار مهم نظری و عملی در مدیریت بحران است. طی چند دهه گذشته، رشد شتابان شهری و توسعه مناطق فرودست شهری (به ویژه در کشورهای در حال توسعه) موجب شده که آسیب پذیری آنها در برابر بحران هایی با منشاء انسانی و طبیعی بیش از پیش گردد. لذا تاب آور نمودن جوامع شهری به ویژه محلات فرودست و نابسامان دارای اهمیت خاصی است.

نویسندگان

سمانه وارث وزیریان

دکترای تعلیم و تربیت، دانشگاه آموزگاری صدرالدین عینی کشور تاجیکستان، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی

رضا عباسی

کارشناس ارشد آموزش و بهسازی منابع انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

مریم قربانی

کارشناس ارشد مدیریت دولتی منابع انسانی، دانشگاه پیام نور واحد گرمسار

علی حمزه نفت چالی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر