سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: SETCO01_137
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 219
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 14 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مکان گزینی ایستگاه های اتوبوس در شهر رشت با استفاده از مدل AHP و تحلیل فازی
چکیده مقاله:
حمل و نقل، نقش اصلی را در توسعه شهری ایفا می کند. زیر ساخت های حمل و نقل، یکی از دلایل اصلیرشد شهری است. نقش حمل و نقل در توسعه اقتصادی، از میان برداشتن فاصله ها و گسترش حیطهامکان پذیری هاست. هدف کلی پژوهش حاضر، ارایه الگوی مناسب جهت ترکیب و تلفیق عوامل موثر براییافتن مناسب ترین مکان ایستگاه های حمل و نقل عمومی شهری شامل ایستگاه های اتوبوس با استفادهاز GIS می باشد. لایه های استفاده شده در تحلیل عبارتند از فضاهای آموزشی، مراکز ورزشی، بهداشتی-درمانی، ایستگاه های موجود، مراکز تجاری، مراکز اداری. راه ارتباطی، تراکم جمعیتی، مراکز صنعتی. برایانجام پژوهش ابتدا داده های توصیفی جمع آوری شد و رقومی سازی لایه های لازم انجام گرفت. سپس بر اساس شرایط موجود از لحاظ عوامل مورد بررسی، با توجه به مدل AHP و نرم افزار Expert choice شاخص ها اولویت بندی شدند. که بر اساس آن همپوشانی و تجزیه و تحلیل داده ها صورت پذیرفت شاخص ها اولویت بندی شدند. که بر اساس آن همپوشانی و تجزیه و تحلیل داده ها صورت پذیرفت. همچنین با استفاده از مدل منطق فازی و عملگرهای AND و GAMA نیز در محیط Arc GIS همپوشانی لایه ها انجام شد. نقشه پهنه بندی تولیدشده با استفاده از مدل AHP و عملگرهای AND و GAMA نشان داد که با توجه به بازدید میدانی صورت گرفته مدل AHP به بهترین نحو محل قرار گیری ایستگاه ها را نشان داده است و عملگر AND پس از مدل AHP منطقی تر از عملگر GAMA مناطق مناسب قرارگیری ایستگاه ها را نشان داده است. درحالیکه در نقشه پهنه بندی عملگر GAMA با واقعیت و بازدیدهای میدانی صورت گرفته انطباق کمتری را نشان می دهد. در نهایت نتایج گویای این مطلب بوده است که قرارگیری ایستگاه های پیشنهادی در جوار راه های ارتباطی و کاربری های سازگار و همچنین فاصلهمناسب آن از ایستگاه های اتوبوس موجود به خوبی قابلیت و توانایی مدل تحلیلی پژوهش را به اثبات رسانده است.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا SETCO01_137 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/783906/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:حلیمی، نوید،1397،مکان گزینی ایستگاه های اتوبوس در شهر رشت با استفاده از مدل AHP و تحلیل فازی،کنگره ملی سالانه ایده های نوین پژوهشی در علوم مهندسی و تکنولوژی، برق و کامپیوتر،ساری،https://civilica.com/doc/783906
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، حلیمی، نوید؛ )
برای بار دوم به بعد: (1397، حلیمی؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- طراحی یک مدل داده کاوی مبتنی بر محاسبات نرم جهت انتخاب پیمانکاران شهرداری
- اصول نورپردازی در نماهای ساختمان
- شناسایی و رتبه بندی ریسک های پیاده سازی سیستم مدیریت مکانیزه نگهداری و تعمیرات به روش AHP با رویکرد فازی در شرکت پتروشیمی امیرکبیر- ماهشهر
- ارزیابی معیارهای کارایی سیستم دوچرخه های اشتراکی در سفرهای درون شهری
- ارزیابی سیستم دوچرخه های اشتراکی در کلان شهرها با استفاده از تحلیل سلسله مراتبیAHP -مطالعه موردی: شهر مشهد
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- A new approach for thermal analysis of Stirling Engine for Exhaust Waste Heat Recovery in System Ignition engine
- تحلیل مصرف انرﮊی در سیستم های تولید و توزیع هوای فشرده در شرکت خودروسازی سایپا و اقدامات انجام شده جهت بهینه سازی مصرف هوای فشرده
- ساختار تنظیم گری صنعت خودروی ایران و راهکارهایی برای اصلاح آن
- لزوم تغییر رویکرد در سیاستهای توسعه فناوری در ایران
- Theoretical study of wear process: wear mechanism, numerical modeling (review)
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.