ارزیابی نقش فیلرهای مختلف در آسفالت ماستیکی

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 580

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CAAM07_105

تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1396

چکیده مقاله:

سالیانه در کشور میلیون ها تن آسفالت جهت ساخت و توسعه روسازی های جدید (انواع راههای درون شهری، برون شهریو باند فرودگاه) و همچنین تعمیر و نگهداری روسازی موجود تولید می گردد که نیازمند منابع عظیم شن و ماسه بوده و از لحاظاقتصادی هزینه های هنگفتی را در بر دارد. منابع شن و ماسه محدود بوده و همچنین استخراج آنها باعث وارد آمدن صدماتجدی به محیط زیست می گردد. لذا بشر همواره دنبال مواد و مصالح جدید جهت جایگزینی با منابع طبیعی می باشد. یکی ازاین مواد سرباره کوره ریورب ذوب مس سرچشمه می باشد که روزانه با حجمی بالا تولید و تا کنون در ساخت آسفالت مورداستفاده قرار نگرفته است. در این تحقیق از پودر سرباره به عنوان ماده جایگزین بخش فیلر آسفالت گرم با مصالح طبیعی استفادهشد و با ساخت نمونه های مارشال و انجام تست های مورد نیاز بر روی نمونه های آسفالتی و مقایسه آنها با نمونه های ساختهشده با فیلرهای پودر سنگ، آهک و سیمان، نتایج بررسی و مورد تحلیل قرار گرفت که مشخص گردید استفاده از فیلر پودرسرباره باعث می شود مخلوط آسفالتی از لحاظ پارامترهای وزن مخصوص، استحکام، دوام در مقابل رطوبت و شیارشدگی درآزمایش ویل تراک عملکرد مناسبی داشته باشد. همچنین مصرف آن از منظر اقتصادی و زیست محیطی به صرفه می باشد لیکنبه دلیل بافت شیشه ای و جذب قیر پایین آن، در آزمایش خزش دینامیکی از عملکرد ضعیف تری نسبت به فیلرهای دیگربرخوردار می باشد.

کلیدواژه ها:

روسازی راه ، آسفالت ماستیکی ، سرباره کوره ریورب ذوب مس ، فیلر

نویسندگان

آرمان صفا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب،عمران راه و ترابری

محمد مولایی فرسنگی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب،عمران راه و ترابری

ابراهیم صفا

کارشناس ارشد راه و ترابری، (رییس بخش روسازی راه مرکز مطالعات ژیوتکنیک و مقاومت مصالح شهرداری تهران و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • عامری، م. 1385. معیارهای فنی طرح مخلوط‌های آسفالتی برای مناطق ...
  • I2] معانت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور (1390)، "آیین ...
  • سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور (1382)، "مشخصات فنی عمومی فنی ...
  • ایزدی، امیر (1385) "ارزیابی نقش مصالح سنگی در پدیده شیارشدگی"، ...
  • Asphalt Institute Publications, Mix Design Methods for Asphalt Concrete and ...
  • National Cooperative Highway Research Program, NCHRP (1999) "Methods to achieve ...
  • نمایش کامل مراجع