ارزیابی عملکرد سیستم رهکش های پلکانی بر نوسانات سطح ایستایی، بیلان نمک و عملکرد محصول نیشکر در اراضی کشت و صنعت امام خمینی (ره )

سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,391

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IDNC02_375

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1387

چکیده مقاله:

در اراضی کشت و صنعت امام خمینی ( یکی از واحد های هفت گانه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی )، بعد از مطالعات اولیه طرحی، فاصله زهکش ها حدود 70 متر برآورد گریدد و زهکش ها در عمق متوسط 2/1 متری نصب گردیدند. اما بعد از 2 سال که از احداث زهکش ها در مزارع این واحد گذشت، مشاهده گردید که متوسط عملکرد محصول، در حدود 500 هکتار از اراضی این واحد ، کمتر از متوسط عملکرد دیگر مزارع نیشکر می باشد. بعد زا بررسی های اولیه چنین نتیجه شد که فاصله و عمق زهکش های در این مزارع بیش از مقدار لازم بوده و به علت وجود یک لایه با نقوذ پذیری کم در عمق حدود 100 تا 150 سانتیمتری، زهکش های موجود به خوبی عمل نمی کنند، لذا جهت رفع این مشکل اجرای زهکش های پلکانی پیشنهاد گردید. در این راستا بین هر دو زهکش موجود، یک خط زهکش جدید در عمق متوسط 1/2 متری نصب گردید، و فاصله بین زهکش ها به 35 متر تقلیل یافت.جهت بررسی های تکمیلی و تعیین عملکرد سیستم زهکش های پلکانی یکی از مزارع این واحد که در آن زهکش های پلکانی با فاسله 35 متر نصب شده اند، انتخاب گردید. سپس در مزرعه مورد نظر سه ردیف چاهک مشاهده ای در فواصل 250، 500 و 750 متری از جمع کننده مزرعه، نصب گردید. پس از تجهیز چاهک ها و انجام مطالعات لایه بندی ، نوسانات سطح ایستابی ، دبی آب ورودی و خروجی از مزرعه و ورود و خروج املاح از مزرعه، به صورت روزانه و طی 3 نوبت آبیاری اندازه گیری شد. در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها و مقایسه مقادیر به دست آمدهبا استفاده از معادلات و شاخص های موجود صورت گرفت. نتایج حاصل از شاخص های موجود نشان می دهند سیستم زهکش پلکانی در کنترل سطح ایستابی و شوری به خوبی عمل نموده، و مشکل ماندآبی و شوری مزرعه به طور کامل از بین رفته، و مقدار محصول نیز افزایش چشمگیری داشته است.

نویسندگان

عبد علی ناصری

دانشیار گروه آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

سعید حمزه

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

حیدر علی کشکولی

استاد گروه آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

جعفر آل کثیر

مدیر مطالعات کاربردی و کنترل کیفیت کشت و صنعت امام خمینی (ره)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • . بای‌بوردی، م. 1372، اصول مهندسی زهکشی و بهسازی خاک، ...
  • . اکرم، م. 1381. مسائل و مشکلات اجرای شبکه های ...
  • . کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. 1378. مجموعه مقالات ...
  • . Cavelaars, J.C., Vlotman, W.F., and Spoor, G., 1994. Subsurface ...
  • . De Boer, D.W. and Chu, S.T., 1972. Development of ...
  • . F.A.O. 1984. Drainage Testing, Irrigation and Drainage Workshop. NO. ...
  • . Verma, A.K., Gupta, S.K., Singh, K.K., Chauhan, H.S., 1998. ...
  • . Vlotman, W.F., Willardson, L.S. and Dierickx, W., 2000. Envelope ...
  • نمایش کامل مراجع