مقایسه عملکرد و بررسی همبستگی بین صفات در لاینهای پیشرفته عدس در شرایط دیم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,229

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_117

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

عدس یکی از حساس‌ترین گیاهانی است که بیشترین تنوع را در عملکرد نشان داده است. اثر آب و هوا بر عدس پیچیده بوده و معمولاً با سایر عوامل (خاک، عملیات زراعی، ژنوتیپ و بیولوژی) تلفیق می‌شود. نیازمندیهای اکولوژیکی و شرایط آب و هوائی نه تنها در بین گونه‌ها بلکه در بین ارقام نیز متفاوت است. با وجود اینکه ممکن است رقمی از نظر ژنتیکی ظرفیت عملکرد بالا داشته باشد ولی ممکن است هنگام قرار گرفتن این گیاه در شرایط نامساعد این پتانسیل بالا مشاهده نشود. اغلب نمونه‌های بومی عدس دارای قابلیت سازگاری کمی هستند. اگرچه تعداد کمی از متخصصین بر روی بهبود تولید عدس کار کرده‌اند، ولی کار آنها در افزایش تولید جهانی نقش چندانی نداشته است. در این تحقیق تعداد 7 لاین و رقم (با احتساب شاهد محلی) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات دیم شمال خراسان (شیروان) در سال‌ زراعی 83-1382 مورد مقایسه قرار گرفت. هر پلات به مساحت چهار متر مربع و شامل چهار خط چهار متری بوده و فاصله خطوط کشت از یکدیگر 25 سانتیمتر بود. موارد یادداشت برداری شامل تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی ، درصد پوشش، ارتفاع بوته، وزن صددانه، ارتفاع اولین غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد شاخه‌های اولیه و ثانویه، بیوماس و عملکرد دانه بود. نتایج نشان داد که بین لاین‌ها از لحاظ صفات وزن صددانه، ارتفاع پائین‌ترین غلاف و تعداد بذر در غلاف اختلاف آماری معنی‌داری وجود دارد. بیشترین و کمترین میزان عملکرد دانه به ترتیب مربوط به لاین شماره 6 با میانگین 536 کیلوگرم در هکتار و لاین شماره 2 با میانگین 419 کیلوگرم در هکتار بود. لاین شماره 2 کمترین میانگین عملکرد بیولوژیک را نیز دارا بود. صفت تعداد روز تا رسیدگی با تعداد روز تا گلدهی (r=0.589*) و نیز صفت وزن صددانه با ارتفاع بوته (r=0.761**) ، تعداد روز تا رسیدگی (r=0.587*) و ارتفاع پائین‌ترین غلاف (r=0.536*) همبستگی نشان دادند. همچنین صفت تعداد شاخه‌های اولیه با عملکرد بیولوژیک (r=0.574*) و عملکرد دانه (r=0.537*) همبستگی مثبت داشت.

نویسندگان

علی اکبر محمودی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

الیاس نیستانی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان (شیروان)

سید حسین صباغ پور

عضو هیئت علمی معاونت موسسه تحقیقات دیم سرارود

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • باقری، عبدالرضا ؛ مرتضی گلدانی و مجتبی حسن‌زاده. 1376. زراعت ...
  • کافی، محمد؛ علی گنجعلی؛ احمد نظامی و فرهاد شریعتمدار. 1379 ...
  • . Kusmenoglu, I. and F.J. Muehlbauer. 1998. Genetic .variation for ...
  • _ 29 و30 آبان 1384- مشهد _ فردوسی مشهد ...
  • Kusmenoglu, I. and F.J. Muehlbauer. 1998. Genetic variation for biomass ...
  • نمایش کامل مراجع