کاربرد سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS در تبیین فضایی کاربری مدارس شهری

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 480

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESUD02_023

تاریخ نمایه سازی: 22 آبان 1395

چکیده مقاله:

فضاهای آموزشی از کاربریهای مهم شهری است که مکان یابی بهینه آن، آسایش و رفاه شهروندان را در پی داشته و عدم توجه به کاربریهای مجاور و سایر عوامل مهم در مکانیابی مدارس، افزایش هزینه سفر، سنگینی ترافیک، اتلاف وقت، به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی دانش آموزان، خستگی و بی حوصلگی و در نهایت افت تحصیلی را منجر خواهد شد. در این تحقیق از شاخص های عمده مکان گزینی یک کاربری (سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت) و مفاهیم مرتبط با سازگاری کاربری های همجوار با کاربری آموزشی مورد بررسی قرار گرفتند و مکان گزینی مطلوب یک واحد آموزشی در چهارچوب نظری آن مورد بحث قرار گرفت. هدف از این تحقیق ارزیابی نحوه توزیع مدارس موجود در محدوده شهر هشترود و دستیابی به ارائه الگوئی مناسب جهت مکان گزینی بهینه مراکز آموزشی با استفاده از توانمندیهای GIS و ارائه راه حلها و پیشنهادهایی جهت بهبود و ساماندهی فضاهای آموزشی انجام گردید. الگوی تحقیق بصورت بنیادی – کاربردی می باشد برای انجام تحقیق یکی از مدلهای مکان یابی با استفاده از منطق بولین در محیط GIS بکار گرفته می شود جامعه آماری محدوده شهر هشترود می باشد که دارای2603/15 کیلومتر مربع مساحت و جمعیت طبق سرشماری 1390، 21169 نفر را شامل می شود. اطلاعات مربوط به جامعه آماری با استفاده از تابع Link در محیط Arc View بر روی نقشه های مورد نظر پیاده شد که کلا عملیات تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی برای سالهای آتی با پیش بینی در مقیاس بلوک های آماری صورت گرفته است. طبق نتایج بدست آمده از وضع موجود مدارس سطح شهر در حدود 31 درصد از مدارس دارای وضعیت کاملا مناسب، 30 درصد دارای وضعیت مناسب، 39 درصد دارای وضعیت نامناسب بوده و تنها 4 درصد مدارس از وضعیت کاملا نامناسب برخوردار می باشند.

کلیدواژه ها:

الگوی فضائی کاربری آموزشی – - GIS شهر هشترود

نویسندگان

رضا سعادتپور علویق

کارشناس ارشد جغرافیا

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احدنژاد روشتی، محسن و همکاران: 1391: تحلیل الگوی پراکنش فضائی ...
  • اصغری سراسکانرود، صالح؛ 1383: تجزیه و تحلیل و بهینه سازی ...
  • بحرینی، سیدحسین؛ 1377، فرایند طراحی شهری، موسسه انتشارات دانشگاه تهران ...
  • سعیدنیا، احمد؛ 1383: کتاب سبز راهنمای شهرداری ها-کاربری زمین شهری، ...
  • شیروانی، حسین؛ 1390: ساماندهی مکان، انتشارات دانش آفرین، تهران. ...
  • شیوه های تحقق طرحهای توسعه شهری در ایران، 1379: انتشارات ...
  • ارزیابی و مکانیابی مدارس مقطع راهنمایی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS) به روش AHPمطالعه موردی:شهر اهواز [مقاله کنفرانسی]
  • فرجی سبکبار، حسنعلی؛ 1381: مدلهای فضایی پهنه بندی و مکانیابی، ...
  • مشاورین عرصه، 1370: تعیین شعاع دسترسی به فضاهای آموزشی در ...
  • هاکسهلود، ویلیام؛ 1377: مقدمه ای بر سیستم های اطلاعات جغرافیایی ...
  • Joseph Chaiara, 1968: Urban Planning and Design Criterri aMcgraw _ ...
  • نمایش کامل مراجع