پیش بینی سطح آب زیرزمینی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (مطالعه موردی: اراضی کشاورزی نواحی جلگه ای بین رودخانه تجن تا نکارود، استان مازندران)
محل انتشار: دوازدهمین همایش سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 613
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ABYARI12_012
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1395
چکیده مقاله:
با توجه به آن که رفتار سیستم آب زیر زمینی پیچیده، غیرخطی و متاثر از پارامترهای زیادی است، پیش بینی تراز سطح آب زیر زمینی امری دشوار به نظر می رسد. یک روش متداول برای حل چنین مساله ای، استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) است که بسیاری از محققین، بر توانایی بالای آن در برآورد نوسانات تراز آب زیرزمینی با لحاظ متغیرهای هیدرولوژیکی اذعان داشته اند. مزیت مهم این روش در مدل سازی این است که برای تبدیل نهاده ها به ستاده ها در آن، نیازی به تعیین رابطه فیزیکی مشخص نیست. در این پژوهش، با توجه به اهمیت داده های تراز آب زیرسطحی در طرح زه کشی زیرزمینی، ازANNبرای پیش بینی سطح آب زیرسطحی در اراضی کشاورزی جلگه ای محدوده نکارود تا تجن استفاده شده است. حجم آب ورودی به پلی گون هر چاهک (بر ساس بارندگی) و حجم آب خروجی هر پلی گون (بر اساس تبخیر از تشت) و دمای متوسط در پایان دوره زمانی و عمق سطح ایستابی در دوره زمانی قبلی، به عنوان پارامترهای ورودی و عمق سطح ایستابی در پایان دوره مورد نظر بعنوان خروجی مدل در نظر گرفته شد. نتایج نشان می دهد؛با حذف چاهک های دارای عمق سطح آب صفر، در صورتی که در ماهیت و فیزیک مسئله مشکلی ایجاد نکند، می توان به دقت قابل قبولی در پیش بینی سطح زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه دست یافت. در ضمن در صورت استفاده، پارامتر دما تا 10% می تواند در افزایش دقت پارامترR تاثیر گذار باشد و کاربرد دو لایه میانی و 10 نرون در هر لایه و تابع آموزش TRAINLM و تابع محرک TANSIG نسبت به توابع LOGSIGو PURLN دقیق ترین شبکه ها را نتیجه می دهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بابک مومنی
مربی، دانشگاه پیام نور، بخش کشاورزی، تهران
سیدحسن گلمایی
دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
جمال عباس پلنگی
کارشناس ارشد بخش آبیاری و زهکشی، شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :