ارزیابی لاین های موتانت برنج حاصل از پرتودهی اشعه گاما (γ-rays) تحت تنش شوری
محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی برنج کشور
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 801
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
RICE16_032
تاریخ نمایه سازی: 1 آذر 1394
چکیده مقاله:
تنش شوری یکی از تنشهای عمده غیر زندهای میباشد که منجر به کاهش عملکرد برنج میگردد. در این تحقیق 42 لاین مونانت (M6) برنج حاصل از پرتودهی اشعه گاما از ارقام اصلاح شده و محلی (سنگ طارم، نعمت و طارم هاشمی) در سال 1392 (بذرهای مورد نظر از اداره نسلهای در حال تفکیک اصلاح موتاسیونی به روش شجرهای بدست آمد)، در مزرعه پژوهشی پژوهشکدهژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان خزانه گیری و پس از 30 روز (مرحله 6 برگی) بوته ها به تشت های حاوی خاک شور باشوری 7/2 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم که از منطقه شور روستای گل نشین شهرستان ساری تهیه گردید، بصورت تک بوته و به تعداد 10 نشاء و برروی یک ردیف به فاصله 20 سانتی متر از هم انتقال یافتند. ارزیابی لاین ها براساس استاندارد IRRI، نسبت به تنش شوری نشان داد که 35 درصد لاین ها در گروه متحمل، 57 درصد در گروه تحمل متوسط و هشت درصد در گروه حساس قرار گرفتند.نتایج حاصل از گروه بندی لاین های موتانت مورد مطالعه در شرایط تنش شوری نشان داد که تمامی لاین ها به پنج گروه تقسیم می-شوند و بیش از 50 درصد لاینها در این گروه قرار گرفتند. که این گروه بیشترین تعداد لاین را دارا بوده است. گروه اول نیز با سه لاین (هفت درصد) کمترین فراوانی را داشت. نتایج حاکی است لاین های ST31 ،ST43-3 ،ST43-2 ،ST43-1 حاصل از موتانت والد سنگ طارم و لاین های N28-1 ،N136-2 ،N124-1 ،N50-1 ،N178 ،N207-1 ،N157-1 ،N188-1 ،N83-2 ،N54 و N174-2 حاصل از موتانت والد نعمت تحمل قابل قبولی نسبت به تنش شوری در ارزیابی های مقدماتی داشتند. از این لاین های موتانت متحمل به شوریدر برنامه های بعدی اصلاحی جهت جمعآوری صفات مطلوب مقاومت به شوری بصورت تلاقی مرکب استفاده خواهد شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مرتضی اولادی
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
قربانعلی نعمت زاده
استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان
عمار قلی زاده
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
عمار افخمی
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :