مطالعه تاثیر استفاده از اینترنت بر رفتار اطلاع یابی - پژوهشی اعضای هیئت علمی رشته های مختلف دانشگاه تهران (با تاکید بر سه شاخه علوم انسانی، علوم پایه و فنی و مهندسی)

سال انتشار: 1383
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 5,775

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

UEILLIC01_016

تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1386

چکیده مقاله:

هدف از این تحقیق ، بررسی تاثیر استفاده از اینترنت بر رفتار اطلاع یابی اعضای هیئت علمی رشته های مختلف دانشگاه تهران به منظور انجام فعالیت های پژوهشی است. یافته ها نشان داد که کل جامعه پژوهش دارای اکانت برای دسترسی به اینترنت بوده اند. تفاوت معنی داری بین اعضای هیت علمی سه شاخه از لحاظ توانایی و استفاده از اینترنت وجود داشت و کسانی که توانایی بالایی در استفاده از اینترنت داشتند، تمایل بیشتری به استفاده از اینترنت را نشان دادند. از میان ابزارها و منابع اینترنت پست الکترونیکی ، موتور جستجوی وب ، مرور گر وب، اف.تی پی، پایگاه اطلاعاتی پیوسته و فهرست پستی از بالترین میان استفاده و اهمیت در میان اعضای هیئت علمی سه شاخه برخوردار بود. بین میزان اهمیت استفاده از اینتنتر و میزان استفاده رد میان سه شاخه نوساناتی مشاهده شد. بررسی نشان داد که استفاده از اینترنت در هر سه شاخه توانسته است در برآوردن اهداف آنها موثر باشد و درصد بسیار کمی به عدم تاثیر آن اشاره نمودند. شیوه های دستیابی اعضای هیئت علمی به منابع اینترنت از محل کار، بیش از خانه و کتابخانه بود. یافته ها بیان نمود، استفاده از اینترنت درکنار منابع چاپی مهم ترین منبع اطلاعاتی جهت دستیابی به اطلاعات علمی مورد نیاز برای پژوهش محسوب شد. اعضای هیئت علمی علوم انسانی معتقدند که اینترنت تا حدودی توانسته است بر کیفیت وکمیت پژوهش آنها موثر باشد، درحالی که اعضای هیئت علمی علوم پایه و فنی و مهندسی معتقدند که استفاده از اینترنت بر کیفیت و کمیت پژوهش آنها تاثیرگذار بوده است. تفاوت معنی داری بین میزان تاثیر استفاده از اینترنت بر فرایند پژوهش در سه شاخه مشاهده شد. نتایج نشان داد که تفاوت مهنی داری بین شناسایی منابه الکتورنیکی برای پژوهش در سه شاخه مورد بررسی وجود نداشت و پاسخ دهندگان به ماخذ موجود در منابع چاپی به عنوان منبعی برای یافتم منابع الکترونیکی مرتبط توجه می کنند. سهولت و سرعت بازیابی اطلاعات، بهبود دسترس پذیری، مفید بودن از نظر کاربران، هزینه و پشتیبانی فنی و خطوط ارتباطی مناسب به عنوان مهم ترین عوامل موثر در استفاده از امکانات شبکه توسط اعضای هیئت علمی سه شاخه مذکور تاثیر گذار است. مهم ترین عوامل موثر بر عدم استفاده که توسط اعضای هیئت علمی سه شاخه بیان شد عبارتند از : عدم آموزش، مناسب نبودن کیفیت و کمیت امکانات سخت افزاری و نرم افزاری کامپیوترهای موجود در دانشگاه، تردید در هویت نشر الکترونیکی، متنوع بود موتورهای جستجو از نظر روش استفاده، ترافیک شبکه، عدم دسترسی به محل مدرک بازیابی شد به صورت تمام متن و نداشتن وقت کافی. یافته های پژهش جهت توسعه شبکه اینترنت و آموزش استفاده کنندگان مفید خواهد بود. درپایان پیشنهادهایی بر اساس نتایج حاصل ارائه شده است.

نویسندگان

مریم اسدی

کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سرابی، حسن (1372). مقدمه ای بر نمونه گیری در تحقیق. ...
  • هویدا، علیرضا (1378). آمار و روشهای کمی‌در کتابداری و اطلاع‌رسانی. ...
  • Langenberg، D. N (1994).، Information technology and the university: integration ...
  • McClure, C. R (1992). 40A user perspective on developing Internet ...
  • Pendleton, Victoria and Chatman, Elfreda A (1998).، Small world lives ...
  • نمایش کامل مراجع