بررسی تأثیر سازندهای زمین شناسی، شیب و شدت بارندگی بر فرسایش و تولید رسوب با استفاده از بارانساز(مطالعه موردی: حوضه سرباز سمیرم)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,217

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCWC02_156

تاریخ نمایه سازی: 7 آبان 1393

چکیده مقاله:

امروزه در اکثر مناطق جهان فرآیند فرسایش آبی و پیامدهای حاصل از آن از مهمترین مسایل زیست محیطی به شمار میرود که لزوم مطالعه این فرآیند امری ضروری به نظر میرسد.از این رو در تحقیق حاضر تاثیر سازندهای زمین شناسی، شیب و شدت بارندگی بر روی میزان فرسایش و رسوب در حوضه سرباز شهرستان سمیرم مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به حساسیت سازندهای زمین شناسی به فرسایش در منطقه مورد مطالعه، ۴ سازند که نسبت به سایر سازندها از حساسیت بالاتری برخوردار بودند، انتخاب گردید. سپس به اندازه گیری میزان رواناب و رسوب تولیدی حاصل از ایجاد ۲ رگبار با شدت کم و شدت زیاد و تداوم ۱۰ دقیقه ای توسط دستگاه باران ساز مدل واخینگین هلند در منطقه به صورت طرح کاملا تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. نهایتا در هر سازند ۳ تکرار مبادرت گردید، که در مجموع ۴۸ آزمایش در عرصه انجام شد. رواناب و رسوب حاصل از آزمایش شبیه ساز باران، جهت تعیین میزان حجم رواناب و رسوب، به آزمایشگاه ارسال گردید و در نهایت میزان رواناب و رسوب در هر سازند مشخص شد و سپس مورد تجزیه و تحلیل واریانس با نرم افزار spss و مقایسه میانگین دانکن با توجه به خصوصیات سازندهای زمین شناسی در فرسایش، در محیط نرم افزار spss صورت پذیرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که در حوزه آبخیز سرباز، بیشترین میزان تولید رواناب مربوط به سازندهای Kshgu (سازند پایده) و PeEc,m kn (سازند کشکان) و کمترین مقدار رواناب مربوط به سازندهای PLc b (سازند بختیاری) و K1 fa (سازند فهلیان) می باشد، همچنین بیشترین مقدار رسوب مربوط به سازند PLcb و K1 fa و کمترین مقدار رسوب مربوط به سازندهای PeEc,m kn و Kshgu می باشد. همچنین ضریب رواناب و میزان تولید رسوب تحت تاثیر شدت های مختلف، در شدت بارندگی ۱۳۰ میلی متر دارای بیشترین ضریب رواناب و رسوب و در شدت بارندگی ۸۰ میلی متر دارای کمترین ضریب رواناب و رسوب می باشند. ضریب رواناب و میزان تولید رسوب در کلاس طبقاتی شیب ۲۰ درصد، دارای بیشترین مقدار و شیب ۵ درصد دارای کمترین مقدار می باشد و دارای اختلاف معنی دار در سطح ۵ درصد می باشند.

نویسندگان

علی بهمن زاد منجی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد، ایران

محمد حسن زاده نفوتی

استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد، ایران

علی اکبر جمالی

استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آزموده، ع .کاویان، ع .سلیمانی، ک .و وهاب زاده، ق ...
  • حسن زاده، م. 1385. بررسی تاثیر ویژگی های فیزیکی و ...
  • روحی پور، ح. فرزانه، ه. و اسدی، ح. 1383. بررسی ...
  • شیخ ربیعی م، ر. فیض نیا، س. و پیروان، ح، ...
  • فیض نیا، س. و زارع خوش اقبال، . 1382. گزارش ...
  • فیض نیا، س.1374 _ مقاومت سنگها در مقابل فرسایش در ...
  • محمودآبادی م. 1385. بررسی تاثیر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک ...
  • bacellar A.P, Coelho netto A.L and Cerda W.A, 205. Controlling ...
  • Cerda, A, 1996. Soil aggregate stability in three Mediterranean environment. ...
  • Veena U Joshi and Devidas T Tambe, 2010. Estimation of ...
  • نمایش کامل مراجع