گونه شناسی کالبدی بازارهای هفتگی استان مازندران (نمونه های موردی: جمعه بازار امیرکلا، سه شنبه بازار بابلسر، سه شنبه بازار نوشهر،یکشنبه بازار بابل، سه شنبه بازاربابل

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 5,558

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

HONTAB02_029

تاریخ نمایه سازی: 10 شهریور 1393

چکیده مقاله:

بازار از نخستین آثار تمدن بشری بوده که به مثابه عرصه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، همواره نقش بارزی در استمرا حیات انسان ها و جوامع داشته است. بازارهای هفتگی گونه ای از بازارهای موقت هستند که از دیرباز محل خرید و فروش محصولات کشاورزی و دامی روستاییان و تبادل آن با محصولات شهری بوده است. در استان مازندران به علت شرایط مساعد اقلیمی و رونق کشاورزی و دامپروری از یک سو، و فاصله کم بین روستاها و شهرها از سوی دیگر، بازارهای هفتگی از گذشته تا کنون بیش از سایر نقاط کشور رونقش داشته اند و نقش پررنگی در اقتصاد و فرهنگ بومی منطقه ایفا می کنند. می توان گفت که این بازارها مشخصه هویتی شهرهای شمالی و علی الخصوص شهرهای استان مازندران به شمار می روند. با توجه به کارکردهای اقتصادی و اجتماعی گسترده این بازارها در استان مازندران و سهم آنها در احیای هویت بومی منطقه، نیاز به شناخت آنها و دستیابی به الگوهایی جهت حفظ حیات و پویایی شان بیش از پیش احساس می شود. لذا در تحقیق پیش رو هدف آن است تا با مطالعات میدانی و بررسی نمونه های موردی (بازارهای هفتگی بابل و بابلسر و امیرکلا و نوشهر) و تحلیل آنها با استفاده از روش تحقیق تحلیلی- پیمایشی، به الگوهای ساختاری و کالبدی، سیستم های سازماندهی فضایی و ا ولویت های حرکتی و سیرکولاسیون در این بازارها دست یافته شود تا نهایتاً با تحلیل اطلاعات و مدل های بدست آمده، گونه شناسی ساختاری و کالبدی بازارهای هفتگی نامبرده حاصل شود. نتیجه تحقیق پیش رو می تواند در آینده به عنوان مرجعی برای هر گونه تغییر، سازماندهی، طراحی و یا داخله در بازارهای هفتگی استان مازندران، از سوی سازمان های ذیربط، مورد استفاده قرار گیرد.

نویسندگان

سپیده قابوسی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه غیرانتفاعی کمال الملک نوشهر

نیوشا نبی بخش

کارشناسی معماری،دانشگاه مازندران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • وزارت مسکن و شهرسازی معاونت معماری و شهرسازی دفتر معماری ...
  • تقی زاده، ابوالقاسم؛" مدمه ای بر چهارچوب نظری شاخت بازارهای ...
  • خامه چی، بهروز؛" هفته بازارهای قلمرو جغرافیایی سهند"، نشریه هنر ...
  • کماللو، خدیجه؛ بازارهای هفتگی (نمونه موردی دوشنبه بازار ساوه) "؛ ...
  • نمایش کامل مراجع