اثر آرایش کاشت در تلفیق با وجین، علف کش و گیاه پوششی بر مهار علف های هرز و عملکرد بادام زمینی (Arachis hypogaea L.)
محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 39، شماره: 4
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 94
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPP-39-4_005
تاریخ نمایه سازی: 2 اسفند 1404
چکیده مقاله:
این آزمایش به منظور ارزیابی اثر آرایش کاشت در تلفیق با وجین، علف کش و گیاه پوششی بر مهار علف های هرز و عملکرد بادام زمینی، در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اجرا شد. کرت های اصلی شامل نوع آرایش کاشت (تک ردیفه، دو ردیفه موازی و دوردیفه زیگزاگی) روی پشته ۷۵ سانتی متری و کرت های فرعی، هفت سطح مدیریت علف های هرز شامل ۱- گیاه پوششی شبدر لاکی (Trifolium incarnatum) و ۲- گیاه پوششی ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa)، ۳- ترکیب علف کش بنتازون (SL%۴۸) به میزان دو لیتر در هکتار + هالوکسی فوپ-آر متیل استر (EC%۱۰.۸) به میزان ۷/۰ لیتر در هکتار، ۴- یک بار وجین دستی (۲۰ روز پس از کاشت)، ۵- دو بار وجین دستی (۲۰ و ۴۰ روز پس از کاشت)، ۶- وجین دستی تمام فصل علف های هرز و ۷- شاهد )بدون مدیریت( بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تعداد غلاف تک دانه، تعداد کل غلاف، عملکرد غلاف، وزن ۱۰۰ دانه و عملکرد دانه تحت تاثیر روش های مهار علف های هرز و آرایش کاشت معنی دار بودند. بیش ترین مقدار صفات اندازه گیری شده بادام زمینی در آرایش کاشت دوردیفه زیگزاگی و در سه سطح وجین دستی علف های هرز و پس از آن در تیمارهای گیاه پوششی ماشک، شبدر و کاربرد علف کش به دست آمد و کم ترین مقادیر صفات ذکر شده در آرایش کاشت تک ردیفه و در شرایط شاهد بدون مهار علف های هرز حاصل گردید. بیش ترین تراکم و زیست توده علف های هرز در آرایش کاشت تک ردیفه و در شرایط شاهد بدون مهار علف های هرز و کم ترین زیست توده علف های هرز در آرایش کاشت دوردیفه زیگزاگی و در تیمارهای دو بار وجین علف های هرز و کشت گیاه پوششی ماشک گل خوشهای به دست آمد. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه مغان، آرایش کاشت دوردیفه زیگزاگی و انجام دو بار وجین علف های هرز بهترین گزینه برای مهار علف های هرز بادام زمینی خواهد بود. در این تیمار، تعداد غلاف تک دانه (۲/۲۳ درصد)، تعداد کل غلاف (۳/۴۴ درصد)، عملکرد غلاف (۸/۲۶ درصد)، وزن ۱۰۰ دانه (۱/۸ درصد) و عملکرد دانه (۷/۱۳ درصد) نسبت به تیمار آرایش کاشت دوردیفه زیگزاگی و شاهد بدون مهار بیشتر بود. استفاده از گیاه پوششی ماشک و شبدر و اختلاط علف کش بنتازون + هالوکسی فوپ-آر متیل استر در اولویت بعدی قابل توصیه می باشد.
نویسندگان
عباس نوبهار گیگلو
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
احمد توبه
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
سلیم فرزانه
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
رسول فخاری
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران
کمال شهبازی هومونلو
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :