بررسی تأثیر خشکسالی بر روند تغییرات کیفی آبخوان شبکه های آبیاری و زهکشی رودشت و آبشار دشت کوهپایه- سگزی اصفهان جهت مصرف کشاورزی

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 941

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PCEPSD01_323

تاریخ نمایه سازی: 18 خرداد 1393

چکیده مقاله:

وقوع پدیده خشکسالی باعث تغییرات کیفی در ذخایر آب زیرزمینی می شود.از طرفی تأمین آب جهت مصرف کشاورزی به لحاظ توسعه پایدار، به عنوان یکی از مشکلات مهم کشورهای واقع شده در ناحیه خشک و نیمه خشک می باشد. با توجه به خشکسالی های اخیر در شبکه های آبیاری و زهکشی رودشت و آبشار دشت کوهپایه – سگزی اصفهان، آب زیرزمینی نقش تعیین کنده ای در تأمین آب ایفا می نماید. بر این اساس تنها راه ممکن برای مقابله با مشکل کمبود آب و حفاظت و صیانت از منابع محدود آب موجود استفاده بهینه از این منابع می باشد که یکی از ملزومات این مهم آگاهی از وضعیت کیفی منابع آب می باشد. کیفیت منابع آب برای مقاصد آبیاری برا اساس نسبت جذب سدیم (SAR)، هدایت الکتریکی (EC) و با استفاده از طبقه بندی ویلکوکس برای آب کشاورزی قابل طبقه بندی شدن می باشد. هرچه مقدار این عوامل در آب بالاتر باشد آب از کیفیت پائین تری برخوردار است. جهت بررسی کیفیت آب آبیاری،تأثیر مقادیر بارش و تغییرات سطح آب زیرزمینی دشت به ترتیب در دوره های (1389-1381) و (1391-1381) بررسی و نمودارهای مربوط به هر یک رسم گریدد و با استفاده از نتایج تجزیه شیمیایی 24 جاه مشاهده ای و تحلیل شاخص های قابلیت هدایت الکتریکی (EC) و نسبت جذب سدیمی (SAR) نمونه ها، روند تغییرات کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی این دشت طی سالهای 1391-1391 بررسی گردید. لذا میانگین سالانه پاارمترهای کیفی آب از طریق درونیایی و میانگین گیری برای تمام چاه های انتخابی در طی دوره آماری 1391-1381 با استفاده از نرم افزار Arc GIS محاسبه و بر اساس طبقه بندی ویلکوکس، تغییرات کیفیت آن انجام شد. نتایج نشان داد با توجه به کاهش بارندگی و افت سطح آب زیرزمینی در بیشتر چاه های این دو شبکه بویژه در سال های اخیر وضعیت کیفی آب نیز افت داشته است به طوریکه آب زیرزمینی در این مطنقه از نظر سدیم قابل جذب مناسب و از نظر شوری وضعیت نامناسب داشته و در مجموع آب این منطقه جهت آبیاری مضر می باشد. ادامه روند کاهش بارندگی و برداشت بیش از اندازه از آب زیرزمینی این منطقه، باعث بحرانی تر شدن بیش از پیش وضعیت آبخوان ایندو شبکه به عنوان یک منطقه مهم کشاورز در سالهای آتی خواهد گشت.

کلیدواژه ها:

خشکسالی ، کیفیت آب ، شوری ، شبکه آبیاری و زهکشی رودشت ، شبکه آبیاری و زهکشی آبشار

نویسندگان

حامد نوذری

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

وجیهه محسنی حبیب آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد منابع آب دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :