بررسی اثرات سطوح مختلف تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه آویشن خراسانی Thymus transcaspicus

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 607

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_065

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

گیاهان دارویی از منابع عظیمی هستند که در صنایع مختلف نقش را ایفا می کنند. بطوریکه بیش از 70 درصد از داروهای مورد استفاده مردم کشورهای پیشرفته منشاء گیاهی دارند. همچنین رشد روز افزون جمعیت و کمبود منابع آبی (با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی) در دنیا استفاده از گونه های مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. آویشن خراسانی (Thymus transcaspicus) از گونه های بومی کشور است که در استان خراسان رضوی عمدتاً در ا رتفاعات بینالود و هزار مسجد پراکنش دارد. این تحقیق با هدف م طالعه تأثیرات تنش شوری حاصل از Nacl و (cacl(2 و تنش خشکی PEG6000 بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه های بذر گیاه انجام گردید که بدین منظور پس از ضدعفونی با هیپوکلریت سدیم، تنش شوری با استفاده از غلظتهای مختلف (صفر، 50، 100، 150، 200، 250 میلیمولار) و تنش خشکی با اعمال پتانسیل های مختلف اسمزی با استفاده از پلی اتیلن گلیکول 6000 (صفر، 0/3-، 0/6-، 0/9، ½-،1/5- مگاپاسکال) در شرایط آزمایشگاه انجام گردید. آزمایشات بصورت طرح بلوک کاملاً تصادفی با 4 تکرار در شرایط آزمایشگاه و ژرمیناتور انجام و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزارهای SAS و MSTAT صورت گرفت و میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مقایسه شدند. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف نمک، تنش خشکی بر صفات درصد جوانه زنی در اکثر موارد معنی دار بود. مقایسه میانگین ها برای درصد و سرعت جوانه زنی نشان داد که نمک کلرید کلسیم به ترتیب با 63 درصد و 7/11 نسبت به کلرید سدیم با 50 درصد و 1/7 اختلاف معنی دار داشت. با افزایش پتانسیل اسمزی و در PEG بالاتر از 0/3- مگاپاسکال کلیه صفات بطور معنی داری کاهش یافت با وجود این اثرات سوء افزایش غلظتهای مختلف در نمک کلرید سدیم به مراتب بیشتر از کلرید کلسیم بود.

نویسندگان

براتعلی غلامی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مهدی فراوانی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

عبدالکریم نگاری

کارشناس گیاهان دارویی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • دوازده امامی، سعید. رستم اه ینا. 1384. مقایسه گیاهان دارویی ...
  • دشتی، مجید. حسنعلی زاده حقیقی، راضیه. بهادر، سمیه. قربان زاده.، ...
  • Maguire, j. D. 1962. speed of germination in selection and ...
  • نمایش کامل مراجع