تاثیر کاهش بارندگی بر کارایی جنگل های تاغ در عرصه های بیابانی از طریق کاهش رشد و عملکرد رویشی آنها طی یک دوره آماری چهارده ساله (1375 لغایت 1388) مطالعه موردی: دشت یزد- اردکان

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 880

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ISADMC03_097

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1392

چکیده مقاله:

اگرچه تاغ (Haloxylonaphyllum) به عنوان یکی از گونه های مقاوم به خشکی مطرح بوده و به عنوان مهم ترین گیاه در تثبیت شن و بیابان زدایی کاربرد گسترده ای دارد، با این وجود نیاز های آبی آن برای بهره گیری از پتانسیل ارزشمند آن بر اساس رطوبت خاک می بایست صورت گیرد. این پژوهش با هدف تعیین میزان خسارت های وارد شده به تاغ زارهای دست کاشت دشت یزد- اردکان، ناشی از خشکسالی های اخیر با استفاده از نتایج حاصل از آزمایشات لایسیمتری و داده­های هواشناسی انجام شده است. روند بارش های جوی در دو دهه اخیر نشان دهنده نوسانات شدید بارندگی و کاهش میانگین بارنگی بلند مدت بوده است. آمارهای به دست آمده طی چهارده سال اخیر (از سال 1375 لغایت 1388) نشان از کاهش میانگین بارندگی از 69 میلیمتر به 34/49 میلیمتر در این منطقه دارد که کمبودی را در حدود 8/78 مترمکعب آب برای هر هکتار جنگل تاغ به همراه داشته است. این میزان کمبود آب موجب کاهش زیست­توده گیاه تاغ با لحاظ نمودن 115 اصله در هکتار به مقدار 236 کیلوگرم ماده خشک در هکتار شده است. کاهش رشد و عملکرد زیست توده، پیامدهایی را از جمله ایجاد رقابت و کاهش دیرزیستی به همراه داشته که تمامی آن ها منجر به کاهش کارایی این گیاه در تثبیت شن های روان خواهد شد.

نویسندگان

محمد هادی راد

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد

مهدی سلطانی

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد

مهدیه تجملیان

کارشناس ارشد مدیریت مناطق بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :