سال انتشار: 1383
محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مدیران کیفیت
کد COI مقاله: CQM05_030
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 1,705
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 13 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله نتیجه گرایی تئوریهای مدیریتی، ضرورتی برای پایداری و پویایی سازمانها
چکیده مقاله:
این پژوهش را با طرح این مسئله که آیا ارتباطی بین میزان و نوع نیازهای سه گانه سطوح مختلف مدیریت با اثر بخشی آنان وجود دارد آغاز کرده و بر اساس نیازهای سه گانه (( دیوید مک کللند)) که شامل نیازهای، کسب موفقیت ، کسب قدرت و تعلق است به بررسی موضوع پرداخته ایم.
جامعه مورد بررسی را مدیران صنایع غذایی موفق استان کرمانشاه که تحت پوشش سازمان صنایع و معادن استان قرار دارند تشکیل می دهند.
ابزار تحقیق، پرسشنامه ای حاوی 32 سئوال است در چهار گروه که میزان موفقیت ، قدرت و تعلق همچنین اثر بخشی به عنوان متغییر وابسته را مورد سنجش قرار می دهد. روش تحقیق و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده از آزمون ضریب همبستگی بوده که از طریق نرم افزار انجام و اطلاعات 103 پرسشنامه از میان 144 مورد که توزیع شده بود مورد آنالیز قرار گرفته است.
نتیجه اینکه از میان 9 فرضیه تحقیق حاضر 3 فرضیه تایید و بقیه رد شدند یعنی در سطح اطمینان 95% می توان ادعا نمود که بین نیاز به کسب قدرت مدیران میانی، نیاز به تعلق مدیران میانی و نیاز به قدرت مدیران عملیاتی با اثر بخشی آنان رابطه معنی داری وجود دارد. از آنجا که امروزه، مدیرانی توانایی رویارویی با مسائل پیچیده و موضوعات بغرنج زمانه را دارند که از ویژگی های (( اعجاز گری و تحول آفرینی)) بر خور دار باشند و شناخت دنیای کاری، توجه محوری به انسان، ایجاد دیدگاه مشترک در اعضاء سازمان و کاربردی نمودن امورات از جمله این ویژگی هاست لذا پیشنهاد می شود با تحول و تفکر در نظام انگیزشی و تحقیق در خصوص چگونگی نحوه اجرای برنامه های بهسازی سازمانی به افزایش اثر بخشی سازمان و مدیران و کارکنان و نهایتاً اعتلای جامعه و بشریت کمک نمانیم و نقش حیاتی مدیران که احیاء گران سازمانند و روح افزای انسانها پررنگ تراز پیش در نظر گرفته شود.
به امید تحول و توسعه روز افزون جهت سر بلندی ایران عزیز در عرصه گیتی.
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CQM05_030 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/23156/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:الوانی، سید مهدی و فرهنگ، طیبه،1383،نتیجه گرایی تئوریهای مدیریتی، ضرورتی برای پایداری و پویایی سازمانها،پنجمین کنفرانس بین المللی مدیران کیفیت،تهران،https://civilica.com/doc/23156
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1383، الوانی، سید مهدی؛ طیبه فرهنگ)
برای بار دوم به بعد: (1383، الوانی؛ فرهنگ)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
نظرات خوانندگان
مقالات مرتبط جدید
- رابطه میان مدیریت ریسک، قدرت سهامداران عمده، حاکمیت شرکتی و عملکرد بانک، بورس در بحران مالی ایران
- متن کاوی در بازار سهام
- اسلام، ارتباطات و حسابداری
- طراحی مدل بازاریابی رسانه های اجتماعی با رویکرد تصمیمگیری چند شاخصه فازی
- بررسی اجزای استانداردهای مدیریت آموزش بر بهبود کیفیت آموزشی در آموزشگاه های شهر یاسوج
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- بررسی نحوه مدیریت کارکنان جدیدالاستخدام شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «لایحه اصلاح و دائمی نمودن قانون مدیریت خدمات کشوری» (۶ . فصل چهارم ساختار سازمانی)
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح احتساب سنوات خدمت بازنشستگان نیروهای مسلح»
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح تبدیل وضعیت شاغلان دستگاه های دولتی دارنده گواهینامه قبولی شرکت در آزمون ادواری از سال ۱۳۸۰ تا سال ۱۳۹۶»
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح تعطیلی روز پنجشنبه کلیه مراکز اداری و آموزشی و قضائی در کلیه استان ها و شهرستان ها همانند تهران»
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.