اثر دو پایه بذری به و زالزالک بر رشد و باردهی ژنوتیپ های امیدبخش و ارقام جدید به (Cydonia oblonga Mill.) در شرایط محیطی ارومیه

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 35

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SPJ-40-2_002

تاریخ نمایه سازی: 30 فروردین 1404

چکیده مقاله:

به رقم اصفهان در حال حاضر رقم غالب به درکشور است. این رقم گرچه از کیفیت میوه مطلوبی برخوردار است لیکن دارای معایبی مانند کم­باردهی و حساسیت بالا به بیماری آتشک است. بر این اساس، در پژوهش حاضر اثر پایه بذری به و زالزالک بر رشد و باردهی ژنوتیپ­های امیدبخش و ارقام جدید به مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت سه سال (۱۳۹۸-۱۳۹۶) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ساعتلوی ارومیه اجرا شد. نتایج نشان داد که پایه بر تمامی صفات رویشی مورد مطالعه به غیر از طول میانگره اثر معنی­داری داشت، به­طوریکه پایه بذری به نسبت به پایه زالزالک، ارتفاع درخت، قطر محل پیوند، قطر رقم، تعداد شاخه در درخت، رشد سالانه شاخه و عرض تاج درخت را در ارقام و ژنوتیپ­های مورد مطالعه به­طور معنی­داری افزایش داد. تعداد پاجوش در پایه زالزالک کمتر از پایه به بود. ژنوتیپ اصفهان ۵ روی پایه بذری به بیشترین رشد رویشی را داشت. تجزیه همبستگی بین صفات رویشی نشان داد ارقامی که تعداد شاخه بیشتری تولید کردند دارای طول میانگره کوتاه­تری بودند.کاهش فاصله بین میانگره با افزایش رشد قطری پایه، محل پیوند و رقم همراه بود. بیشترین عملکرد میوه در سال سوم با ۷/۵ و ۴/۵ کیلوگرم در درخت به­ترتیب از رقم ویدوجا و ژنوتیپ اصفهان ۵ روی پایه بذری ثبت شد.

نویسندگان

مشهید هناره

استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.

حمید عبداللهی

دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

حسن اکبری

پژوهشگر، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdollahi, H., and Majidi Heravan, E. ۲۰۰۵. Relationship between fire ...
  • Hosseini Sanavi., E., Abedy, B., Parvaneh, T. and Fahhadan, A. ...
  • Tatari, M., Ghasemi, A. and Rezaei, M. ۲۰۱۶. Evaluation of ...
  • نمایش کامل مراجع