مدل سازی و پیش بینی رقومی کلاس های زیرگروه خاک با استفاده از رویکرد یادگیری عمیق در بخشی از اراضی خشک و نیمه خشک دشت قزوین
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 11
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 138
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-53-11_002
تاریخ نمایه سازی: 30 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
در پژوهش حاضر به مقایسه کارایی رویکردهای یادگیری عمیق و روشهای یادگیری ماشین بهمنظور تهیه نقشه کلاسهای خاک پرداخته شد. جهت تحقق این هدف از اطلاعات حاصل از ۲۷۸ خاکرخ مشاهداتی، و متغیرهای ژئومورفومتری حاصل از مدل رقومی ارتفاع ، باندها و شاخص های مستخرج از ماهواره های سنتیل ۱ و ۲ در فرآیند مدلسازی استفاده گردید.مدل یادگیری عمیق در محیط آنلاین Google Collaboratory و مدل جنگل تصادفی (نماینده یادگیری ماشین) با استفاده از تابع "rf" در بسته “caret” در محیط RStudio بر مبنای ۸۰ درصد داده ها و اندازه پنجره های ۳ ،۵ ،۷ ،۹ ،۱۵ و۲۱ اجرا شد. مدل ها با ۲۰ درصد باقی مانده داده ها بر اساس دو شاخص صحت عمومی و F۱-Score اعتبارسنجی گردیدند. عدم قطعیت پیش بینی نیز با استفاده از نقشه های احتمال هر زیرگروه و شاخص آنتروپی محاسبه گردید. صحت عمومی پیش بینی دو مدل یادگیری عمیق و جنگل تصادفی در اندازه پنجره بهینه ۱۵×۱۵ به ترتیب ۴۳ و ۵۰ درصد برای به دست آمد. نتایج نشان داد که زیرگروه Typic Calcixerepts با افزایش اندازه پنجره محاسباتی از ۳ تا ۹ و ۱۵ روند افزایشی در شاخص F۱-Score و پس از رسیدن به قله یک روند کاهشی مشاهده گردید. میزان شاخص F۱-score این زیرگروه در دو مدل به ترتیب مقادیر ۶۹ و ۷۷ درصد به دست آمد. به طور کلی مدل یادگیری عمیق با وجود تعداد محدود خاکرخ های مشاهداتی توانسته در پیش بینی کلاس های پیش بینی قابل قبولی را ارائه نماید و با وجود اختلاف اندک در شاخص صحت عمومی با مدل جنگل تصادفی، نقشه های نهایی کلاس های زیرگروه خاک با عدم قطعیت کمتری پیشبینی نماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اصغر رحمانی
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
فریدون سرمدیان
عضو هیات علمی گروه مهندسی علوم خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
حسین عارفی
گروه سنجش از دور و فتوگرامتری، دانشکده نقشه برداری و اطلاعات مکانی، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :