اثر قارچ اندوفیت Piriformospora indica بر شاخص های رشد و جذب عناصر در گیاه آنیسون (Pimpinella anisum) در شرایط تنش کم آبی
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 219
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-29-4_004
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401
چکیده مقاله:
وضعیت تغذیه ای گیاهان دارویی به دلیل دخالت مستقیم آنها در رژیم غذایی انسان دارای اهمیت می باشد ازطرفی تنش کمبود آب ممکن است بر میزان جذب عناصر مغذی و تولید زیست توده در این گیاهان تاثیر منفی داشته باشد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد قارچ اندوفیت Piriformospora indica تنش کمبود آب را در گیاهان کاهش و جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد. در این پژوهش آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور شامل دو سطح قارچ P. indica (تلقیح و عدمتلقیح) و سه سطح رطوبت خاک شامل تنش شدید %FC(W۲) ۴۰-۵۰، تنش متوسط (W۱)%FC ۶۰-۷۰ و بدون تنش (W۰)%FC ۸۰-۹۰ در چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که اثرمتقابل تنش کم آبی × قارچ بر روی همه خصوصیات مورفولوژیک به غیر از ارتفاع گیاه معنی دار بود (۰۵/۰ P<). در شرایط تنش کم آبی شدید (W۲)، تلقیح قارچ باعث افزایش وزن خشک بخش هوایی (۴/۲۲%) و ریشه (۴/۸%)، شاخص کلروفیل (۴/۹%)، فلورسانس کلروفیل (۵/۵%)، غلظت فسفر بخش هوایی (۳/۶۱) و ریشه (۶/۶۵%)، غلظت پتاسیم هوایی (۶/۲۲%) و ریشه (۶/۲۴%)، درصد کلنیزاسیون ریشه (۱۰۰%) و عملکرد بذر (۱/۴۷%) در مقایسه با گیاهان شاهد بدون تلقیح شد. همچنین بیشترین مقدار شاخص های فوق در سطح رطوبتی بدون تنش (W۰) و حضور قارچ P. indica به دست آمد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سولماز عبدالهی
دانش آموخته کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
ناصر علی اصغرزاد
استاد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
سعید زهتاب سلماسی
استاد اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
بهمن خوشرو
دانشجوی دکترای بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :