تحلیل انتقادی مدخل امام «علی۷» در دائره المعارف قرآن لایدن و بررسی میزان هم آوایی آن با مکتوبات اسلامی و استشراقی
محل انتشار: فصلنامه سفینه، دوره: 19، شماره: 73
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 177
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SAFINE-19-73_004
تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
مدخل امام «علی۷» در دائرهالمعارف قرآن لایدن، توسط «علی سلطان آسانی»؛ مسلمان اهل سنت اهل نایروبی، به نگارش درآمده است. این مدخل، ضمن گزارش درست برخی مطالب، همچون؛ برخورداری امام علی۷ از مقام امامت و علم باطنی، حاوی نکات نادرستی، چون نسبت دهی رهبری صوفیه به آن حضرت، نیز از وجود نام و فضایل امام علی، در متن مصحف حضرت علی۷ و انتساب برنتافتن مصحف عثمانی از سوی شیعیان تا قرن چهارم، است.
پژوهه حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی و تحلیل رویکرد و مطالب این مدخل پرداخته و بر اساس آموزه های قرآن و روایات، صحت و سقم آن را، باز نمایانده است و میزان هم آوایی آن را با منابع و مکتوبات شیعی، اهل سنت و مستشرقان، آشکار ساخته است. یافته های تحقیق، نشانگر آن است که نویسنده، گرچه در بیان برخی مطالب، جانب واقعیت را پاس داشته، اما در پارهای از موارد، دچار چالش هایی همچون عدم جامعیت، اختصارگویی زیان آور، شناساندن امام علی۷ به پیشوایی باطنیه و متصوفان و.... شده است. این مدخل امام علی۷، با مدخلهای دیگر لایدن و مکتوبات مستقل استشراقی، دارای همآوایی و ارجاعات فراوان به آنها است؛ ولی بر خلاف انتظار، به هیچ یک از منابع روایی، تفسیری و تاریخی شیعه، ارجاعی ندارد و همآوایی خاصی با منابع معتبر اهلسنت نیز در آن، مشهود نیست.
کلیدواژه ها:
Encyclopedia of Quran Leiden ، Imam Ali (AS) ، Ali Sultan Asani ، Orientalists ، Oriental writings ، Quran and narrations. ، دائرهالمعارف قرآن لایدن ، امام علی۷ ، علی سلطان آسانی ، مستشرقان ، مکتوبات استشراقی ، قرآن و روایات.
نویسندگان
علی محمدی اشنانی
استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآن
کیوان احسانی
استادیار دانشگاه اراک
زهرا قطبی
دانشجوی دکترای علوم قرآن و حدیث دانشگاه اراک