روش جدیدی برای اندازه‎ ‎گیری میزان نفوذپذیری و خاصیت عایق‎ ‎بندی مصالح خاکی در مقابل رطوبت و بارندگی در محوطه‎ ‎های باستانی و بناهای تاریخی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 242

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRA-7-2_003

تاریخ نمایه سازی: 29 فروردین 1401

چکیده مقاله:

امروزه بررسی دقیق و علمی یافته های باستانشناختی و اموال تاریخی و فرهنگی در بسیاری از پژوهش ها، به ویژه در رشته های باستانسنجی و مرمت، متکی به کاربرد روش های تجربی است. قابلیت تکرار و تعمیم نتایج حاصل از به کارگیری روش های تجربی با استفاده از روش-های آزمایشگاهی بر روی جامعه آماری مورد نظر، موجب می گردد که پژوهشگران با اطمینان بیشتری از طریق تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از آزمایشات عینی به واقعیت دست یابند. با این وجود، یکی از مهمترین الزامات استفاده از روش های تجربی، دسترسی به روش های آزمایشگاهی علمی و استانداردی است که بتوان به کمک آنها به طور دقیق، ویژگی های مختلف فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی نمونه های تاریخی و فرهنگی را مورد سنجش و ارزیابی قرار داد. هدف از انجام این پژوهش، یافتن آزمون استانداردی است که بتوان به کمک آن، میزان نفوذپذیری و خاصیت عایق بندی مواد و مصالح به کار رفته در بناهای تاریخی را در مقابل رطوبت اندازه گیری نمود. در این پژوهش، برای دستیابی به این هدف، برای اولین بار برای اندازه گیری خاصیت نفوذپذیری و عایق بندی اندود کاهگل در مقابل رطوبت در بناهای تاریخی و میراث معماری، از آزمون تعیین ضریب نفوذپذیری آب با بار افتان، استفاده شد. به منظور سنجش و ارزیابی کارایی این روش آزمایشگاهی برای بررسی عایق بندی و میزان نفوذپذیری مصالح تاریخی، این ویژگی مهم در نمونه هایی از اندود کاهگل به سازی شده با مواد افزودنی مختلف در مقایسه با نمونه هایی از اندود کاهگل معمولی به عنوان نمونه شاهد مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از این روش آزمایشگاهی، شرایط و رفتار آب در هنگام جذب و نفوذ به نمونه های تاریخی مصالح تا حد زیادی بازسازی شده و نحوه عملکرد واقعی آنها در مواجه با رطوبت و بارندگی بازنمایی می شود، بنابراین، می توان میزان نفوذپذیری و خاصیت عایق بندی آنها را در مقابل آب به صورت کمی در شرایط اشباع با این روش، اندازه گیری نمود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مسعود باتر

University of Zabol

حسین احمدی

Art University of Isfahan‎

جهانگیر عابدی کوپایی

Isfahan University of Technology

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ‎[۱]‎ Seyed Sadr, Seyed Abolghasem . ‎ Encyclopedia of Architecture ...
  • صدر، سید ابوالقاسم . دایره المعارف معماری و شهرسازی، چاپ ...
  • رفیعی سرشکی، بیژن، رفیع زاده، ندا و رنجبر کرمانی، علی ...
  • سرمدنهری، امیر و کاردان، محسن. مرجع کامل شناخت مصالح ساختمانی، ...
  • حاج عباسی، محمد علی. خصوصیات فیزیکی خاک، چاپ اول، اصفهان: ...
  • باتر مسعود، احمدی حسین، عمادی رحمت اله. تاثیر افزودنی های ...
  • افلاکی، اسماعیل. مبانی نظری و استانداردهای آزمایش های مکانیک خاک. ...
  • تاثیر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی بر نفوذپذیری خاک در شرایط مزرعه ای [مقاله ژورنالی]
  • داس، براجا ام. اصول مهندسی ژئوتکنیک مکانیک خاک، چاپ اول. ...
  • باتر، مسعود؛ احمدی، حسین؛ عابدی کوپایی، جهانگیر و عمادی، رحمت ...
  • افتخاریان، لیلا؛ تی تی دژ، امید؛ مهین روستا، رضا؛ خاکباز، ...
  • افلاکی، اسماعیل. آزمایشگاه مکانیک خاک. چاپ نهم. تهران: علم و ...
  • نمایش کامل مراجع