شبیه سازی رشد و نمو گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) تحت شرایط تنش خشکی: ۲- شبیه سازی بهره وری آب، زیست توده و عملکرد
محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 35، شماره: 5
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 329
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSW-35-5_002
تاریخ نمایه سازی: 26 آذر 1400
چکیده مقاله:
پیش بینی عملکرد محصول با هدف بهینه کردن میزان آب آبیاری به خصوص هنگامی که آب قابل دسترس محدود باشد، برای افزایش پایداری در تولید بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه مدل آب محور آکوواکراپ که توسط فائو توسعه داده شده است، به منظور شبیهسازی بهرهوری آب، زیست توده و عملکرد گوجهفرنگی تحت رژیمهای مختلف آبیاری واسنجی و صحتسنجی شد. آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ اجرا شد. واسنجی مدل با استفاده از دادههای سال ۱۳۹۵ و صحتسنجی مدل با استفاده از دادههای سال ۱۳۹۶ انجام شد. در این مطالعه مدل آکوواکراپ تحت شرایط آبیاری کامل (۱۰۰ درصد نیاز آبی) و کم آبیاری (۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی) اجرا و در دو مرحله رویشی و زایشی برای محصول گوجهفرنگی واسنجی و صحتسنجی شد. کارایی مدل با استفاده از میانگین مربعات خطای نرمالشده (NRMSE)، کارایی مدل (EF)، شاخص توافق ویلموت (d) و ضریب تعیین (R۲) مورد ارزیابی قرار گرفت. مدل آکوواکراپ به منظور شبیهسازی بهره وری آب، زیستتوده بالای سطح خاک و عملکرد خشک میوه گوجهفرنگی برای همه تیمارهای آبیاری به ترتیب با مقادیر شاخصهای آماری ۱۴/۸۱%=NRMSE، ۰/۸۵=d، ۰/۹۳=R۲، %۲۳>NRMSE>۴/%۷، ۱>d>۰/۹۴، ۰/۹۹>R۲>۰/۹۲ و ۹۷/%۹=NRMSE، ۹۶/۰=d، ۸۶/۰=R۲ واسنجی شد. در طول مرحله صحتسنجی، ۱۳/۶۴%=NRMSE، ۰/۹۰=d، ۰/۲۳=R۲، ۳/%۲۱>NRMSE>۵/%۶، ۱>d>۰/۹۵، ۰/۹۸>R۲>۰/۹۲ و ۱۵/۶۴%=NRMSE، ۰/۹۵=d، ۰/۹۵=R۲ به ترتیب برای بهرهوری آب، زیست توده بالای سطح خاک و عملکرد خشک میوه گوجهفرنگی بدست آمد. به طور کلی توانایی مدل آکوواکراپ در شبیهسازی مقادیر بهرهوری آب، زیستتوده بالای سطح خاک و عملکرد مشاهده شده رضایتبخش بود، با این وجود کارایی مدل با افزایش تنش آب کاهش پیدا کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اسماعیل فرخی
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فرودسی مشهد
مهدی نصیری محلاتی
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فرودسی مشهد
علیرضا کوچکی
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فرودسی مشهد
سید علیرضا بهشتی
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :